Örgryte trädgårdsstad

Del 3 av 14 i serien Villastäderna

Örgryte trädgårdsstad ligger öster om Örgryte gamla kyrka och uppemot Örgryte nya kyrka. Idag är det en del av Bö. Stadsdelen planlades på 1920-talet av stadsingenjören Albert Lilienberg på initiativ av arkitekten Nils Olsson. Villastaden är ritad med den engelska trädgårdsstaden som förebild.

I området låg ett antal stora herrgårdar som exempelvis Böö, Stora Torp och Stora Gårda (några landerier, vilket står på Wikipedia, fanns inte i Örgryte då det inte var stadens mark utan privat mark).

James Jamesson Dickson byggde dock en större bostadsfastighet på egendomen Överås, en palatsliknade villa i nyrenässansstil, omgiven av en stor park. Robert Dickson som senare övertog egendomen styckade den 1906 i två delar och det var på en del av denna mark som Örgryte trädgårdsstad kom att byggas.

Den ena delen av marken från egendomen Överås köptes av arkitekten Nils Olsson – 5/32 mantal av Överås mark (7,45 hektar) för 525 000 kronor genom biolaget AB Örgryte Trädgårdsstad. Han fick därefter stadsingenjören Albert Lilienberg att utarbeta en plan. I planen sägs bland annat att inget hus fick överstiga 7,5 meter i höjd, det vill säga högst två våningar, och det fick inte byggas hus med lägenheter för mer än två familjer. Det planerade området omfattade två delar, en nordlig del norr om Delsjövägen och Delsjövägen samt en sydlig del söder därom och fram till Olof Skötkonungsgatan

I augusti 1920 erbjöd Nils Olsson vackert belägna villatomter i den planerade villastaden i en annons i Göteborgs-Posten. Tanken med Nils Olssons trädgårdsstad var att alla skulle äga sin egen tomt och villa och han vände sig till en välbeställd medelklass. Nils Olsson kom att rita ungefär hälften av husen i Örgryte trädgårdsstad, däribland bl a den egna villan Olsagården som placerades centralt i den norra delen området vid den lilla platsen i slutet av Spaljégången. Han utformade också Santessonsgatan 1–5, 11 och 6 samt Orangerigatan 14 och 7.

Bland övriga arkitekter som ritade enstaka villor märks I. Burman (kv 21:18, 1930), G. Elliot (kv 21:27, 1923), K. S. Hansson (kv 21:28, 1923) och O. G. Westerberg (kv 21:14, 1924).

Gatorna fick namn efter de Dicksonska trädgårdarna, som Spaljégången, Apelgången och Orangerigatan.

Örgryte Trädgårdsstad 1921
Örgryte Trädgårdsstad 1921

 

Serienavigation<< Böö villastadKärralunds villastad >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.