Hotel Christiania och Hotel Neptun

Omkring 1860 tog f.d. polisöverkonstapeln L. E. Lindblad över och öppnade ett värdshus i kvarteret Neptunus vid Magasinsgatan. Han och hans hustru Nelly Kristina utvecklade sedan värdshuset till det välkända Hotel Christiania. Grosshandlare O. Magnus köpte fastigheten 1876. I samband med det flyttades Hotel Christiania till Drottningtorget (nuvarande Hotel Eggers).

I lokalerna vid Magasinsgatan öppnade Matilda Möller därefter Hotel Neptun. Under hennes tid användes fortfarande större delen av de övre våningarna som magasin. I övriga utrymmen fanns hotellrum, restaurang och utskänkningslokal.

Vid sekelskiftet blev källarmästare J. Andersson ägare. I hans regi byggdes hela huset om för hotell, restaurang och café. Exteriören förändrades genom att nya fönster togs upp i de tidigare magasinslokalerna och fasaden mot gatan moderniserades med ny putsdekor. Ritningarna för ombyggnaden utfördes av byggmästare F. O. Peterson.

Ytterligare några ändringar genomfördes omkring 1920. Då tillkom bl a hörnentrén med granitportalen och dekormålningen i matsalen.

År 1966 stängdes Hotel Neptun och inredningen såldes på auktion. Fastigheten köptes av Göteborgs Bank. Den nästan 150 år långa krogtraditionen bröts och i stället flyttade banken in och lokalerna gjordes om till kontor.

Text i huvudsak från Riksantikvarieämbetet.

Advertisements

2 Replies to “Hotel Christiania och Hotel Neptun”

  1. Pingback: Hotel Eggers | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Emil Eggers | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.