Emil Eggers

Emil Eggers föddes 1850 i Oyterdamm i Bremen och dog 1921 i Göteborg. Var gift med Josefina Petersson (1855-1937). De hade bl.a. sönerna Axel Eggers (1883-1947) och Emil Vilhelm Charles Eggers (1889-1959).

Han började tidigt arbeta på hotell och lärde sig branschen från grunden. Först arbetade han på Hôtel de l’Europe i Bremen, därefter på ett hotell i Bryssel, varefter han for till Paris. I Paris ska han år 1875 ha kommit i kontakt med göteborgaren Lars Peter Haglund junior, som lockade honom till Göteborg för att bli förste kypare på Grand Hotel Haglund. Eftersom han flyttade till Göteborg från England år1876 bör han också ha arbetat där.

Eggers gick därefter eventuellt till att bli portier på Hotel Neptun vid Magasinsgatan, tidigare Hotel Christiania. Ägare av Hotel Christiania fram till 1876 var Lars Efraim Lindblad men sistnämnda år flyttades detta hotell till Drottningtorget varefter Matilda Möller startade Hotel Neptun i lokalerna vid Magasinsgatan. 1879 tycks Eggers ha börjat arbeta på Hotell Christiania vid Drottningtorget.

Emil Eggers gifte sig enligt en del uppgifter med L.E. Lindblads dotter och tog år 1883 över hotellverksamheten. Detta ska dock enligt andra uppgifter vara felaktigt. Istället ska det var så att fastern till Emil Eggers fru var gift med Lindblad. Hotellet byggdes därefter om och ut under 11 år och öppnades med stor pompa och ståt år 1894 som Hotel Eggers.

Källa: Wikipedia och Populär Historia

PS. Som det verkar är den historia om Emil Eggers och hotellet som berättas på sajten Alltidgot.com till stor del rent nonsens.

Advertisements

2 svar till “Emil Eggers”

  1. Emil Eggers var inte född i Bonn utan 1850 13/9 i Oyterdamm i Bremens östra utkanter. Han inflyttade till Göteborg från England 1876 10/5 och var mantalsskriven som kypare hos Haglund 1877-1879 dvs tjänstgjorde där till minst november 1878. Senast november 1879 (mantalslängd 1880) var han skriven som portier hos Lindblad. Att han däremellan, under några månader, skulle ha varit portier på hotell Neptun har jag inte funnit något bevis för. Hotell Christianias ägare var Lars Efraim Lindblad (och ingen annan). Att Emil Eggers skulle ha varit svärson till Lindblad påstås väl i alla nutida källor men det är fel och troligen var Fredberg skyldig till spridandet av denna uppgift. Sanningen är att Lindblads hustru Nelly var faster till Emil Eggers hustru Josefina. Lindblads hade f.ö. ingen dotter. Behöver väl inte påpeka att alla mina fakta är hämtade från dåtida och därmed vederhäftiga källor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.