Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

IS Lyckans Soldater

Idrottssällskapet Lyckans Soldater grundades 12 oktober 1883, huvudsakligen av elever vid Göteborgs realgymnasium bland dem Carl Blidberg vars familj innehade landeriet Lyckan. En annan av grundarna var Ernst Roberg som lärt sig spela fotboll i England och var den som införde fotboll med de engelska reglerna i sällskapets verksamhet år 1888. Carl Blidberg spelade också en fotbollsmatch med Göteborgs Gymnastiksällskap (Göteborgs GS) på Heden mot Göteborgs BK år 1887. Matchen spelades med de svenska fotbollsreglerna som var en blandning mellan de engelska fotbolls- och rugbyreglerna.

Sällskapet ska ha haft fotboll, bandy, skridsko, friidrott och curling stod på programmet.

År 1900 bildades Göteborgs Idrottsförbund (Göteborgs IF) av Lyckans Soldater, Göteborgs Velocipedklubb och skridskosällskapet Norden. IS Lyckans Soldater blev därmed en sektion med bl.a. fotboll och friidrott inom Göteborgs IF.

Lyckans Soldater är framför allt ihågkommet för att ha spelat den första fotbollsmatchen enligt de engelska reglerna (associationsreglerna) i Sverige, mot Örgryte IS den 22 maj 1892 på Heden i Göteborg. ÖIS vann matchen med 1-0.

En av Sveriges främsta idrottsmän, den flerfaldige OS-guldmedaljören Eric Lemming, tillhörde Lyckans Soldater under sällskapets storhetstid.

Vid 40-årsjubileet ombildades IS Lyckans Soldater till en kamratförening. Varje år delar de ut ett stipendium ut till välförtjänt idrottsledare.

Advertisements

5 Responses to IS Lyckans Soldater

  1. […] Göteborgs Bollklubb (Göteborgs BK) bildades 1875, Göteborgs Velocipedklubb år 1882, IS Lyckans Soldater 1883, IS Idrottens Vänner (mitten av 1880-talet), Örgryte IS 1887, GAIS 1894, Göteborgs FF 1897, […]

  2. […] en idrottsförening från Göteborg, som bildades den 16 november 1900 genom en sammanslagning av IS Lyckans Soldater, Göteborgs Velocipedklubb och Skridskosällskapet Norden. De enskilda föreningarna bildade […]

  3. […] annat Carl Blidberg och hans bror (eventuellt bara en av dem). Bildbergs hörde till grundarna av IS Lyckans Soldater som började med fotbollsspel år […]

  4. […] 16 november 1900 gick klubben ihop med IS Lyckans Soldater och Skridskoklubben Norden och Göteborgs Idrottsförbund (Göteborgs IF) […]

  5. […] 1892 spelades den första matchen med de engelska så kallade associationsreglerna. ÖIS vann mot IS Lyckans Soldater med 1-0. 1896 besegrade de ett annat göteborgslag, IS Idrottens Vänner,  och blev svenska […]

Kommentera