IS Lyckans Soldater

Idrottssällskapet Lyckans Soldater grundades 12 oktober 1883, huvudsakligen av elever vid Göteborgs realgymnasium bland dem Carl Blidberg vars familj innehade landeriet Lyckan. En annan av grundarna var Ernst Roberg som lärt sig spela fotboll i England och var den som införde fotboll med de engelska reglerna i sällskapets verksamhet år 1888. Carl Blidberg spelade också en fotbollsmatch med Göteborgs Gymnastiksällskap (Göteborgs GS) på Heden mot Göteborgs BK år 1887. Matchen spelades med de svenska fotbollsreglerna som var en blandning mellan de engelska fotbolls- och rugbyreglerna.

Sällskapet ska ha haft fotboll, bandy, skridsko, friidrott och curling stod på programmet.

År 1900 bildades Göteborgs Idrottsförbund (Göteborgs IF) av Lyckans Soldater, Göteborgs Velocipedklubb och skridskosällskapet Norden. IS Lyckans Soldater blev därmed en sektion med bl.a. fotboll och friidrott inom Göteborgs IF.

Lyckans Soldater är framför allt ihågkommet för att ha spelat den första fotbollsmatchen enligt de engelska reglerna (associationsreglerna) i Sverige, mot Örgryte IS den 22 maj 1892 på Heden i Göteborg. ÖIS vann matchen med 1-0.

En av Sveriges främsta idrottsmän, den flerfaldige OS-guldmedaljören Eric Lemming, tillhörde Lyckans Soldater under sällskapets storhetstid.

Vid 40-årsjubileet ombildades IS Lyckans Soldater till en kamratförening. Varje år delar de ut ett stipendium ut till välförtjänt idrottsledare.