Göteborgs Idrottsförbund

Göteborgs Idrottsförbund (Göteborgs IF) var en idrottsförening från Göteborg, som bildades den 16 november 1900 genom en sammanslagning av IS Lyckans Soldater, Göteborgs Velocipedklubb och Skridskosällskapet Norden. De enskilda föreningarna bildade särskilda sektioner inom Göteborgs IF och Lyckans Soldater finns fortfarande, dock inte som idrottsförening. Förutom fotboll hade föreningen verksamhet inom cykel, bandy, skidåkning, skridsko, friidrott, curling, golf och tennis.

För tennisens skull bildades en särskild tennisavdelning redan vid starten av Göteborgs IF. Till de drivande för tennisens utveckling som sport i Göteborg hörde James Keiller Jr.

Skidavdelningen bildades den 30 oktober 1901 med Leopold Englund som ordförande. 1902 bildades även en golfavdelning med Tor Törnsten som initiativtagare. Golfavdelningen övertog den golfbana som fanns i Sandvik på Hisingen. 1904 flyttade dock golfavdelningen till Hovås där en ny golfbana anlagts

Föreningen har vunnit Svenska mästerskapet i fotboll en gång, 1903 då Göteborgs FF besegrades i finalen.

1906-1910 orsakade avdelningarna under Göteborgs Idrottsförbund ett stort ekonomiskt underskott då de belastade förbundets utgiftskonto hårt utan att i motsvarande grad bidra med intäkter. 1911 bestämde sig Göteborgs Idrottsförbund därför för en rekonstruktion.

Vintersporterna förblev avdelningar under förbundets ledning medan de övriga avdelningarna blir självständiga föreningar med eget styre och ekonomi. Senare förvandlades dock skidavdelningen till Göteborgs Skidklubb som existerar än idag. Leopold Englund blev dess första ordförande.

Redan 1909 hade dock tennisavdelningen med namnet Göteborgs Tennis Klub fått lösare tyglar med förbundets tysta medgivande. Från 1911 var föreningen formellt sett en helt fristående tennisklubb och tog officiellt namnet Göteborgs Lawn Tennis Klubb (GLTK).

Golfavdelningen tog 1909 namnet Göteborgs Golfklubb (Göteborgs GK) och blev sannolikt formellt en egen förening 1911.

Ett svar på ”Göteborgs Idrottsförbund”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.