Göteborgs Bollklubb

Göteborgs Bollklubb (Göteborgs BK) grundades 1875 och är den äldsta fotbollsklubben i Sverige som är känd till namnet. Som ordförande verkade G. Bolander. Enligt en artikel i GP i maj 1874 fanns det dock då en gymnastikförening med fotboll på programmet i Göteborg men den är dock inte känd till namnet. Sannolikt handlar det om Göteborgs Gymnastik Sällskap (GGS) som grundades 1869.

Göteborgs BK spelade fotboll enligt de så kallade svenska reglerna som var en blandning mellan vanliga (engelska) fotbollsregler och rugbyregler. Andra klubbar som spelade enligt samma regler var bland annat Stockholms BK och Visby BK.

Klubben ska också ha deltagit i en idrottsturnering på Heden 1878 som ordnades av Göteborgs GS, en gymnastikförening. I det fotbollslag som spelade för Göteborgs GS  och kallades Göteborgs BK ingick bland annat Carl Blidberg och hans bror (eventuellt bara en av dem). Bildbergs hörde till grundarna av IS Lyckans Soldater som började med fotbollsspel år 1888.

Utöver fotboll ska klubben också ha sysslat med cricket, rodd och friidrott.

När Göteborgs GK upphörde är oklart, men klubben kan ha gett upphov till en annan fotbollsklubb, Göteborgs IK som fanns mellan 1882 och 1885. Om klubben deltog i en turnering 1887 kan den inte av upplösts 1882. Samtidigt anges det på hemsidan för Göteborgs GS att laget utgjordes av medlemmar i deras förening plus en del andra som bara tillfälligt använde namnet Göteborgs BK.

Kanske klubben upphörde redan 1882. Kanske klubben upphörde någon gång efter 1892 då den först tävlingsmatchen mellan svenska lag och i Sverige enligt de engelska (association, de nuvarande) reglerna genomfördes mellan IS Lyckans Soldater och Örgryte IS. Från 1895 dominerade spel enligt de engelska reglerna helt och fotboll enligt de svenska reglerna dog ut.

2 svar på ”Göteborgs Bollklubb”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.