Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Arthur Seaton

Arthur E. Seaton (1847-1912) var grosshandlare från Göteborg. Hans far var George Seaton (1812-1867) och hans mor Elenor F. McKillop (född 1819). Föräldrarna flyttade till Göteborg där  fadern startade grosshandelsfirman Hichens, Seaton & Hichens.

Gift med Maria Kjellberg (1860-1930). De hade sonen George Seaton (1881-1954) och döttrarna Eleonora Maria Seaton, Ebba Seaton, gift med kommendörkapten Nils Ankarcrona och Maud Seaton som var gift med ryttmästare Carl-Gustaf Kruckenberg.

År 1874 grundade Arthur Seaton tillsammans med grosshandlare O. F. Larsson firman Larsson, Seaton & Co och biträdde på samma gång vid rekonstruktionen av det stora Aktiebolaget Strömman & Larsson, i vilket han var en av cheferna.

1896 köpte han Aspenäs herrgård i Lerum. År 1900 köpte han en eldriven båt som han kallade för Giralada. Med den fraktade han gäster på godset från stationen i Jonsered. 1910 köpte han sedan den första elbilen i Sverige. En laddning av batterierna räckte precis fram och tillbaka till hans kontor i centrala Göteborg.

Vid hans död övertog sonen George Seaton faderns andelar i företagen.

Advertisements

7 Responses to Arthur Seaton

  1. […] Seaton & Co AB grundades 1874 av Arthur Seaton och O.F. Larsson. Efter de två grundarnas död tog sönerna George Seaton och Sigurd Larsson över […]

  2. […] 1881 i Göteborg, död 4 oktober 1954 i Göteborg, var en svensk grosshandlare. Han var son till Arthur Seaton (1847-1912) och Maria […]

  3. […] & Larsson. F.O. Strömman lämnade företaget i samband med detta och istället inträdde Arthur Seaton som delägare. Senare blev också Larsson, Seaton & Co AB delägare i snickeriföretaget. […]

  4. […] August Mattson och andra delägare var troligen Douglas Dickson, James Keiller, Edward Ljungquist, Arthur Seaton och Hakon Wijk. Dessa var nämligen huvudägarna i ett annat bolag som startades 1910, AB Hofås […]

  5. […] Larsson, Seaton & Co AB år 1874 tillsammans med bl.a. Arthur Seaton. Också delägare id enan firma intill sin död då sonen också här tog över. Arthur Seaton dog […]

  6. […] Söner (fram till 1893 då firman sålde sina aktier) som huvudägare, men James Hammarberg och Arthur Seaton var delägare. I det nya bolaget var Carl August Kjellberg VD åren 1886-94, James Hammarberg […]

  7. […] Sternhagen, George Murray och Herman Hartvig; suppleanter äro: kontorschefen F. Boye, grossh. Arthur Seaton och direktören J. V. […]

Kommentera