Nils Nilsson

Nils Nilsson föddes i Onsala som son till Nils Andersson och Anna Thalena Börjesdotter, faster till Lars Gathenhielm. Nils Nilsson var alltså den sistnämndes kusin. 1732 gifte sig Nils Nilsson med Karin Olofsdotter, men han avled redan året efter, den 14 januari 1733 i Hamburg. En annan kusin var Börje Hansson Wessing, son till Hans Börjesson Wessing.

Han var till en början verksam som skeppare i handelsflottan men tog tjänst i amiralitetet, där han så småningom blev kapten den 22/15 1718. Extra ordinarie kapten hade han då varit sen 1712. Mest känd blev han dock som kaparkapten.

1710 var han befäl på kaparbrigantinen Siöblad, 1710-11 och 1713 var han befälhavare på kaparfregatten Le Triumphant.

1716 var han befälhavare på kaparhuckerten Concordia samt på den från amiralitetet av Lars Gathenhielm inlånade fregatten Älvsborg som då förliste utanför Strömstad. Därefter hemförde han fregatten Le Comte de Mörner som inköpts i Frankrike som ersättning för Älvsborg. 1717 var först kapten på den inlånade fregatten Fredrik vid Tordenskiolds anfall på Göteborg för att därefter bli befäl på Le Comte de Mörner igen.

6 svar på ”Nils Nilsson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.