Jonas Tranchell

jonas_tranchellJonas Tranchell föddes i juni 1740 i Kungälv och dog 1809-04-14 i Göteborg. Han var verksam i Svenska Ostindiska Kompaniet, först som kassör och från 1798 som direktör. Dessutom var har skattmästare i Göteborgs vetenskaps- och vitterhetssamhälle, ordförande i The Royal Bachelors Club i Göteborg och frimurare.

Hos honom och hans bror (kyrkoherden i Kungälv Anders Tranchell) bodde och underhölls skalden Thomas Thorild under sin skoltid, och även därefter var han Thorilds beskyddare. Han var bosatt på det s.k. Möllerska plantaget i Masthugget.

Tre av hans bröder var verksamma vid Ostindiska Kompaniet. En av dem, Johannes Tranchell, 1754-1805 blev sedermera blev svensk konsul på Ceylon och slutligen brittisk lantdomare där; dennes son Gustavus Adolphus Tranchell, 1787-1866, blev överste i brittiska armén.

Brodern Carl Henrik Tranchell (1753-1822) var sekreterare i Ostindiska Kompaniet under den fjärde oktrojen (1786-1806) och brodern Sven Tranchell var skeppspräst på minst två resor.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.