Kviberg

Del 29 av 33 i serien Landerier

Ursprungligen en del av Gamlestadens landeri (Kviberg). I slutet av 1700-talet ägt av Christian Lund och därefter av bland annat Laurent Tarras, Carl Gustaf Brusewitz, Peter P. Ekman, Gustaf Henrik Ekman och Johan Jacob Ekman (Janne Ekman). Janne Ekman köpte också in Bellevue och andra delar av det ursprungliga landeriet Kviberg.

1891 såldes området till staten för 391 00o kronor enligt ett avtal mellan Ekman, Göteborgs stad och staten.  På ägorna byggde staten nya kaserner för Göta artilleriregemente som står kvar där än idag. 1895 stod kasernerna färdiga och regementet flyttade från befästningen på Kungshöjd till Kviberg. Vid denna tid låg ockå en kapplöpningsbana för hästar vid Kviberg. Militären är dock borta från Kviberg sen länge och en ny stadsdel har byggts på området.

Kvibergs kaserner
Kvibergs kaserner

Andra källor: CRA Fredberg, Det gamla Göteborg, 1923

Serienavigation<< Gamlestadens landeri (Mariedal)Bellevue (Gamlestaden) >>
Advertisements

4 Replies to “Kviberg”

  1. Pingback: Släkten Ekman | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Familjen Ekman - Ekman & Co | De 15 familjerna

  3. Pingback: Gamlestadens landeri (Mariedal) | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar - Gamlestaden och Marieholm | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.