Handelstidningen har förhört sig på olika håll om utsträckningen av den byggnadsverksamhet, som bedrives eller kommer att under den närmaste tiden upptagas i Göteborg med närmaste omnejd. Det har därvid visat sig, att det stor livaktighet råder på området. Särskilt är detta fallet beträffande de olika villasamhällen och trädgårdsstäder, som de senaste åren vuxit upp i stadens utkanter.
Men även inne i staden bygges det. Ett av de största av de komplex, som bli färdiga inom den närmaste tiden, är hörnhuset mellan Kapellplatsen och Erik Dahlbergsgatan. Här finnes ett mycket stort antal lägenheter om 2, 3 och 4 rum och kök samt badrum. Lägenheterna äro väl inredda med alla moderna bekvämligheter, och hiss finnes i varje uppgång. Man beräknar vara färdig till inflyttning ett stycke in i oktober.
Lite längre ner på Erik Dahlbergsgatan, snett emot Emily Wijks stiftelse, är ett annat stort hus snart färdigt. Detta är av fyra våningars höjd med en lägenhet om fyra rum och kök i varje våning. Vidare blir det ett femvåningshus med en lägenhet om fem rum i varje våning färdigt på Arkivgatan omkring 1 november.
Det är arkitekten Nils Olsson som står för dessa byggen, och han torde nog kunna betecknas som en av de mest intresserade på bostadsmarknaden i Göteborg för närvarande. Över huvud får man nog anse många av de nuvarande byggnadsföretagen vara experiment, och ett stort antal byggmästare hålla sig ännu avvaktande för att först se, hur resultatet av dessa byggen utfaller.
Det finnes emellertid ytterligare några hus inne i staden, som äro under uppförande. Mellan Södra Vägen och utställningen ha vi i sommar stått och sett på ett par byggen, vilka nu fortskridit så långt, att man beräknar kunna flytta in inom de närmaste par månaderna.
Det ena huset, Södra Vägen 53, rymmer 10 trerumslägenheter, och i det andra, vid Berzeliigatan, finns 25 fyrarumslägenheter och 5 dubbletter. Så snart utställningsbyggnaderna blivit undanröjda, skall man också börja bygga på ett hus Johannebergsgatan 32, alltså ungefär där, varest postverkets utställning nu ligger. Här kommer det att anordnas 10 lägenheter om 4 eller 5 rum. Tomterna här uppe äro för övrigt föremål för stor efterfrågan.
I de flesta av dessa hus är förvärvandet av en lägenhet förenat med köp av aktier i fastigheten. Ett annat system, som blivit allt vanligare på senare år, är att husen byggas genom bostadsföreningar. Vi ha för några dagar sedan omnämnt de båda stora hus som skola byggas på detta sätt vid Linnégatan 60–62 och Sveagatan 6–8.
En av de mest livaktiga bostadsföreningarna är föreningen Bohus i Redbergslid. Redan 1918 byggde den genom förmedling av föreningen Byggnadsindustri ett hus vid Stockholmsgatan. Nu äro ytterligare tre landshövdingehus färdiga till inflyttning omkring den 1 oktober. Här finnas 98 eldstäder i 26 lägenheter, mestadels trerums, men också sådan med blott två rum och kök. Man underhandlar för närvarande om uppförande av ytterligare fem hus i samma stil därute.
Halvkommunalt är det bygge, som utföres av bostadsaktiebolaget Nutiden vid Karl Johans torg i Majorna. Staden kommer visserligen inte att inneha majoritet av aktierna, men dock en stor del av dessa, och det är ej heller meningen att driva företaget som affär, ty en maximiutdelning av 4,5 proc. Är stadgad. Det rör sig här om ej mindre än c:a 140 lägenheter av olika slag, med 1, 2 eller 3 rum och kök, med eller utan badrum och jungfrukammare.
A.-B. Bostadskompaniet håller på att uppföra ett hus vid Sten Sturegatan 13–17 för en bostadsförening. Även här räknar man med att vara färdig i höst.
Så ha vi ju ett stort hus, som redan länge varit färdigt, men som först nu blir tillgängligt för hyresgästerna, nämligen Eggers Annex vid Skånegatan. Huset är uppfört i fem våningar och hotellet disponerade ej mindre än 75 rum där. Hotellrörelsen är emellertid nu nedlagd, och huset beräknas färdigt till inflyttning den 1 oktober. Det kommer att rymma 25 lägenheter om 4 eller 5 rum.
Svenska Amerikalinjen håller också på med ett stort bygge, ’Amerikahuset’, som dock först beräknas vara färdigt på försommaren nästa år. Det är som bekant Svenska Lloyds förvärvade hus vid Nya kajen, vilket skall inredas till ett kombinerat kontors- och bostadshus.
Vad byggnadsverksamheten utanför stadens centrum beträffar, så är den på de flesta håll mycket livlig. Här är det oftast så, att var och en bygger för sig själv. På Änggården stå inom kort ytterligare två radhus färdiga. En annan länga om fem hus är under uppförande, och folkskolelärarnas byggnadsförening har gått i författning om uppförande av ett komplex, rymmande ej mindre än ett hundratal eldstäder.
På stadsingenjörskontoret meddelar man, att 47 tomter äro under bebyggelse på Änggården. I de andra villastäderna råder samma förhållanden. På Böö byggas 12 hus, i Örgryte trädgårdsstad 16, vid Kongegården i Krokslätt 7, på olika ställen i Lundby 26, på slätten mellan Kålltorps sanatorium och Härlanda fängelse 22, samt på Kungsladugård 22 små egna hem. Där ute bygger staden dessutom 18 landshövdingehus och 14 radhus.
I Vidkärrs trädgårdsstad utanför Härlanda växer den ena längan upp efter den andra, mestadels med trerumslägenheter med kök och badrum. Utvecklingsmöjligheterna för dessa villasamhällen äro i hög grad beroende på hur kommunikationerna ordnas. (Ur: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 24 september 1923). Texten hämtad från Göteborgs historia.
#Kommentar av Anders Svensson. Ett av de aktuella husen som byggdes 1923 i Krokslätt är det hus jag lever i. Men det började inte byggas förrän Göteborgsutställningen revs då det är byggt av rivningsvirke därifrån. Källaren kan dock ha påbörjats innan.