Jürgen von Lengerken

Jürgen von Lengerken föddes i september 1603 i Kiel samt död 17 jul 1655 i Göteborg. Jürgen var köpman, rådsherre i Göteborg från 1647, föreståndare för Tyska kyrkan 1634, samt stor fastighetsägare i Göteborg.

Han var son till Heinrich von Lengerken (1566–1639) och mor Maria Fochen (1580–1603). Jürgen var döpt till Georg men har senare tagit urfaderns namn (farfars far) Ratsherr Jürgen (Georg) von Lengerken, 1505–1549, Osnabrück. Den förste kände personen i släkten Lengerken är Henrico de Lengerike, nämnd 1257 av Biskop Bruno den I i Osnabrück.

Jürgen flyttade från Kiel och kom till Nya Lödöse 14 juli 1619 som handelsbetjänt hos Carsten Nilsson. Senare flyttade han till Göteborg och blev snart en av de mer kända personerna i staden. Han gifte sig med Cecilia Krakow 22 augusti 1630. Senast vid den tidpunkten flyttade han till Göteborg.

I och med äktenskapet fick han också släktskap med svågern tullmästaren/tolagsskrivaren och bryggmästaren Johan Casparsson Poppelman och svägerskan Catharina Krakow samt bryggmästaren och svågern Hans Krakow. Cecilia, Catharina och Hans Krakow var alla barn till det kända paret Mårten Krakow och Emerentia Pauli.

De två fick minst tre barn tillsammans,  Henrik von Lengerken, död omkring 1633 och död före 4 november 1679,  Mårten/Martin von Lengerken som var född omkring 1635 och dog senare än 1666 i Minden i Tyskland samt Mariana von Lengerken som föddes 31 januari 1635 och 3 januari 1679 i Göteborg.

Cecilia Krakow hade en son från ett tidigare tidigare äktenskap med Barthold (Bartolomeus) Gertzen som kom att ta styvfaderns efternamn. Det var Gerhard von Lengercken som  blev adlad med namnet Leijoncrantz.

Texten delvis från Wikipedia.