Kvarteren Älgsjön, Vessman, Hörken och Rämmen

Kvarteren Älgsjön, Vessman, Hörken och Rämmen i Burås i Krokslätt är fyra kvarter som att bebyggas först efter att Örgryte socken inklusive Krokslätts municipalsamhälle inkluderats i Göteborgs stad. Kvarteret Vessman kom dock att se helt annorlunda ut och åt väst avgränsas av Gyllenkroksgatan istället för av Eklandagatan. Det innehäll en del kåkbebyggelse sen gammalt men den revs i huvudsak på 1920-talet. I de övriga kvarteren fanns enstaka hus år 1923.

Kvarteret Älgsjön kom bara att bebyggas i begränsad utsträckning med minde hyresfastigheter ut mot Utlandagatan. På 1970-talet blev resten av kvarteret bebyggt med Olofshöjds stuidentboende. De äldre husen längs med Utlandagatan fick stå kvar i detta kvarter.

1923

I hörnet Hjulmakaregatan och Kopparslagaregatan i kvarteret Rämmen byggdes en Konsumbutik. Där fanns också ett charkuteri. På 1960-talet ägdes huset av Bo Winberg i Spotnicks som där inredde en musikstudio. Numera är huset ett mindre hotell. I huset bredvid på Hujlmakaregatan föddes Anders Göthberg år 1975. Han var gitarrist i Broder Daniel men gick bort tragiskt år. I huset snett bakom som fortfarande innehas av familjen Nilsson föddes basisten Matz Nilsson.  I hörnhuset Hjulmakaregatan/Utlandagatan låg en fiskaffär fram till någon gång på 1960-talet.

Cirka 1960

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.