Kvarteren Stora Gla, Gapern, Visten och Daglösen

Detta område omfattar den kåkbebyggelse i Burås i Krokslätt som tidigt växte fram kring de norra delarna av Utlandagatan och Trycksliden/Trycksgatan invid den norra gränsen för municipalsamhället Krokslätt. En del av bebyggelsen låg utanför gränserna för Krokslätts municipalsamhälle. Större delen av området upptogs dock av odlingar som innehade av många olika ägare.

På 1930-talet ersattes de delar av bebyggelsen som tidigare låg utanför gränserna för Krokslätt med barnrikehus och större villor och flerfamiljsvillor. Dessutom byggdes några hyreshus norr om Buråsliden. På 1970-talet ersattes större delen av de resterande bebyggelsen och odlingarna i kvarteren Visten Gapern och Stora Gla med den stora fastigheten Utlandia som byggdes 1977. På 1990-talet revs ytterligare några hus medan fastigheten i hörnet Buråsliden/Utlandagatan i kvarteret Daglösen med butiker och restauranger istället förlängdes. Idag finns där bara två restauranger.

1923. Bockhornsgatan byggdes aldrig och alla hus i kvarteren Gaperna, Visten, Daglösen och utanför gränsen existerar inte idag.

Soldattorpet. Bild: Hjalmar Wijk. Licens: CC-BY-NC-ND

Cirka 1960. Här finns soldattorpet fortfarande kvar liksom flera andra mindre stugor. Den norra delen av det öppna området täcks idag av fastigheten Utlandia. Markens karaktär av odlingslotter är tydlig. I övrigt finns alla hus kvar förutom landshövdingehusen ner till höger och uppe till höger.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.