AB Oljeprodukter

Aktiebolaget Oljeprodukter grundades 1935 av Franklin Eck och Harry Trapp. Den kände tävlingsföraren Franklin Eck drev då sedan ett par år Ford-försäljningen i Göteborg, AB Motorverken, med lokaler på Södra Hamngatan och på Gullbergsvass i Göteborg.

Bolaget köpte ett litet oljeraffinaderi, som installerades på Motorverkens gård på Gullbergsvass i Göteborg. Avsikten var att i en liten cracker ta hand om spillolja och andra restprodukter från bilbranschens oljehantering. Den mest sålda slutprodukten kallades Raffinol och får väl närmast betraktas som ett smörjoljesubstitut. I crackern producerades även kemiskt ren bensin och asfalt. Asfalten användes som beläggning på Motorverkens verkstadsgård.

I och med att Motorverken lämnade Gullbregsvass år 1940 upphörde raffineringsverksamheten och Franklin Eck övertog alla aktier i företaget. Från 1950 till 1979 drev bolaget, nu i handelsbolagsform, handel med smörjoljor mot motorbranschen.

1993 fick Motorverken rekonstrueras varvid AB Oljeprodukter blev moderbolag genom att att över aktiemajoriteten i Motorverken Kredit AB, som i sin tur tog över verksamheten i Motorverken. AB Oljeprodukter är fortfarande moderbolag i den lilla företagskoncern som familjen Eck äger. Idag är det ett finans- och fastighetsbolag.

Text i huvudsak från Oljeprodukters hemsida.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.