Metodistkyrkan i Göteborg

De första kända svenska metodisterna var några sjömän som kom i kontakt med Betelskeppsmissionen i New York där den svenskfödde predikanten O.G. Hedström verkade. När de återvände till Sverige startade de en liten församlingsverksamhet. 1866 skickades pastor J.P. Larsson till Göteborg. Denne hade efter att ha blivit omvänd i USA varit verksam i Norge där metodismen redan på 1850-talet var utbredd.

1867 ersattes Larsson av V. Witting, också han en svensk-amerikansk predikant. Samma år bildades den fösta formella metodistförsamlingen i Göteborg. Året grundades även en församling i Vallda utanför Kungsbacka. Witting blev därefter nationella ledare för rörelsen och stannad i Sverige till 1876.

1902 fanns fyra metodistförsamlingar i Göteborg, St. Jakob (bildad 1889), Emanuel, Efraim (Majorna) och en till. I början av 1900-talet inköpte St. Jakobs församling en tomt i kvarteret Diamanten med två villabyggnader som de gjorde om till kyrkolokaler. 1927 lät de bygga en ny kyrkobyggnad på tomten efter att ha rivit en av villorna.

2011 gick Metodistkyrkan ihop med Missionskyrkan och Baptistsamfundet till Equmeniakyrkan.

År 1923 köpte kyrkan Överås egendom i Örgryte och byggde om den för att där driva ett teologiskt seminarium som öppnade 1924. 2007 lades verksamheten ner. Idag ägs Överås av Equmeniakyrkan. På tomten finns planer att bygga ut Vasahemmets verksamhet med äldreboende. Vasahemmet är ett äldreboende som är närstående Equmeniakyrkan i Göteborg och som idag har verksamhet i Betlehemskyrkans byggnad.

Ett svar på ”Metodistkyrkan i Göteborg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.