Betlehemskyrkan

Betlehemskyrkan var det första som byggdes i kvarteret Masurbjörken i Vasastaden när den byggdes 1881 enligt ritningar utförda av Johan August Westerberg.

Det började med att Evangelisk-Lutherska Missionsföreningen på stadsarkitekt Victor von Gegerfelts inrådan till reducerat pris fick köpa fem tomter i det andra kvarteret öster om Viktoriagatan (då Öfra Magasinsgatan) år 1877. Stadens villkor var att de sammanslagna tomterna 13:e roten 57-61, motsvarande hela kvarterets bredd mot Vasagatan (då Stora Allégatan).

Axel Kumlien utformade ett förslag samma år. Detta godkändes dock inte av Evangeliska Missionsförsamlingen som var beställare. Johan August Westerberg som var medlem i församlingen fick därför uppdraget och slutligen, efter flera ändringar, godkändes hans förslag av Byggnadsnämden i Göteborg år 1879. Två år senare, 1881, var kyrkan som också byggdes av J.A. Westerberg klar. Kyrkan låg i linje med Vasagatan men indragen från Erik Dahlbergsgatan och Karl Gustavsgatan (då Landalagatan). Färdigbyggd var kyrkan den största samlingssalen i Göteborg.

1906
1923

1937 bytte församlingen namn till Betlehemskyrkans Missionsförsamling. I början av 1960-talet revs kyrkan för att ersättas med en ny byggnad.

Den nya Betlehemskyrkan uppfördes 1963-1966 efter ritningar av arkitekt Johannes Olivegren. Byggnaden innehöll då en stor kyrksal för 800 personer, ett mindre kapell andra lokaler för församlingens bruk, ungdomsgården Vasagården och äldreboendet Vasahemmet. Dessutom finns bostadslägenheter, kontor, butiker samt ett stort garage. Någon ungdomsgård finns inte idag men vasagårdens aktivitetslokaler finns kvar och används för en mängd olika sammankomster. Byggnaden är uppförd i rött tegel och integrerad i ett stort halvkvarter. Kyrkorummet är kvadratiskt med tegelväggar. Det är inte längre en fristående byggande och den ligger inte indragen från Karl Gustavsgatan och Erik Dahlbergsgatan.

Betlehemskyrkan i Göteborg år 2017: Bild: Johan Jönsson. Licens: CC BY-SA 4.0

Källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.