Kvarteret Vik

Kvarteret Vik, Götabergsgatan-Storgatan-Chalmersgatan-Vasagatan, är ett kvarter i stadsdelen Lorensberg. I kvarteret ligger baptistkyrkan Tabernaklet och det som tidigare var Fruntimmerföreningens flickskola.

Det första huset som byggdes i kvarteret kallas för Krügerska huset. I hörnet av Stor- och Chalmersgatorna fick byggmästaren A. Krüger och arkitekten J. A. Westerberg år 1875 tillstånd att uppföra en dubbelfastighet i fyra våningar. Huset byggdes samma år.

Krügerska huset

Byggmästare F. O. Peterson köpte själv två tomter i kvarteret och uppförde 1881-82 för egen del samt åt olika uppdragsgivare tre byggnader i fyra våningar längs den endast tolv meter breda gatan (Chalmersgatan 7-11). Arkitekter var Carl Fahlström och Hans Hedlund. Den sistnämnde ritade Fruntimmersföreningens skola på Chalmersgatan 7 medan den sistnämnde ritade husen på nr 9 och 11.

Fruntimmerföreningens skola och Krügerska huset

I hörnet Vasagatan och Chalmersgatan (Vasagatan 48) uppförde byggmästare A. Johansson ett hus medan Hans Hedlund ritade huset i hörnet Götabergsgatan och Vasagatan (Vasagatan 48) för den egna familjens räkning. På Götabergsgatan ritade Fahlström också nr 8 och 10 (i citatet är numren 8 och 10 omkastade):

Hedlunds kollega Carl Fahlström gestaltade för egen del en stilfull
byggnad i florentinsk ungrenässans med hela fasaden putsad i grovt ytstrukturerad kvaderrusticering (nr 8) – en för bostadshus i Göteborg unik fasadbehandling. I detta sammanhang bör påpekas ett utmärkande gemensamt drag hos såväl Fahlströms som övriga byggnader i kvarteret ritade av parhästarna Hedlund och Fahlström, nämligen den diskreta formen av brutet tak med lågt och flackt nedre fall utan vindsfönster men ornerat av zinktäckning i rutmönster. Tekniskt sett var konstruktionen en övergångsform mellan traditionellt sadeltak och mansardtak. Denna särpräglade takform har vid vindarnas inredning till bostäder på 1990-talet ändrats till en högre mansardresning med stora fönsterkupor.

Den intill Fahlströmska huset belägna, sockerbagaren eller konditorn Carl Johan Fromell tillhörande byggnaden (nr 10) hade ritats 1884 av Carl Fahlström med en fasad putsad i den franska renässansens rika former, vilka under en utdragen byggnadstid klingade ut i en anslående takarkitektur. Fromell beviljades år 1885 en förändring av taket för att däri kunna inreda lägenheter och sålunda ovan gesimsen utveckla den franska arkitekturen med stora putsornerade fönsterkupor i en mansardvåning.

[…]

Emedan sockerbagare Fromells höga, branta takresning med kraftigt uppskjutande nakna brandgavlar mot grannarna innebar en spektakulär avvikelse från den dittillsvarande relativa harmonin i gatubilden är det uppenbart att man genom detta byggnadslov börjat överge ambitionen att värna om en väl sammanhållen stadsbild – att hålla en någorlunda jämn taklistnivå hade därmed inte heller längre högsta prioritet.

Hedlundska huset och Johansons hus på Vasagatan
Götabergsgatan mot norr. Från vänster: Tabernaklet, Roléns hus, Fahlströms hus, Fromells hus och Hedlundska huset

Grannhuset till Fromells hus (som alltså ska vara nr 8) uppfördes av bleckslagaremästare Anton Rolén med tre våningar. Huset ritades av J.A. Westerberg som också ritade baptistkyrkan Tabernaklet i hörnet Götabergsgatan och Storgatan och det Krügerska huset som var granne med Tabernaklet på Storgatan. Tabernaklet uppfördes 1883 av Westerberg för Göteborgs Baptistförsamling nr 1, i vilken han själv var verksam.

Tabernaklet
1888
1923

Andra källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.