Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 anlades på mark som tillhörde Göteborgs stad men som tidigare varit utarrenderad. Marken var uppdelad på landerierna Lyckan, Johanneberg, Liseberg och Södra Burgården. Dessutom användes Excercisheden för Jubileumsutställningen. Lyckans landeri revs.
Huvudområdet för utställningen låg på Lyckans tidigare marker med ingång vid Götaplatsen som anlades inför utställningen. Konstmuseet och Konsthallen byggdes inför utställningen. Efter utställningen togs delar av huvudområdet i anspråk för bygget av Götapalatset, Konserthuset, Stadsteatern och Flickläroverket medan resten blev Renströmsparken, från början kallad Renströmsplatsen och idag ofta kallad Näckrosdammen. Området blev en del av stadsdelen Lorensberg och kvarter som Torpa, Öresten, Grävsnäs, Årnäs, Hörningsholm, Tullgarn, Drottningholm och Gripsholm skapades på det tidigare utställningsområdet.
Huvudområdet med den historiska minnesutställningen omfattade bland annat:
- Lilla gården med ingång från Götaplatsens östra sida
- Långa gården som låg i nittio grader i förhållande till Lilla gården. Långa gården kantades bland annat av två pelargångar. Byggnaderna längs Lilla gården och Långa gården innehöll historiska utställningar av olika slag. Precis innan minareterna låg den utställningshallar med information om kommunala verksamheter.
- Minareterna mellan Långa gården och Stora gården ungeär där ingången til Artisten finns idag. Det var två stycken 60 meter höga fyrkantiga trätorn som pryddes av en kopia av Kronan respektive Lejonet på toppen. I det ena tornet fanns en brandvakt.
- Stora gården
- Viadukten var en större överbyggd bro med ett flertal butiker på ömse sidor och den gick rakt över Korsvägen mellan Historiska utställningen och Exportutställningen.
- Huvudrestaurangen låg åt öster där den gamla hovrättsbyggnaden och Universitetsbiblioteket ligger idag. Byggnaden hade tre terrasser med serveringar med plats för 8 000 gäster.
- Utlandssvenska avdelningen
- Linbanans västra station. Linbanan gick över Södra vägen mellan Historiska utställningen och nöjesfältet Liseberg. Den östra stationen låg nordväst om Lisebergs gamla huvudbyggnad. Liksom bergbanan byggdes den av AB Nordströms Linbanor.
- Minneshallen som fungerade som den pampiga avslutningen och fonden för Stora gården. Byggnaden låg på ett ungefär där Humanisten ligger idag och den hade en fasad med tio fyrkantiga pelare som belystes på kvällar och nätter.
- Byggnaden för handelshistoriska utställningen låg väster om Minneshallen och var en kupolförsedd byggnad.
- Entrén till Handelsgatan låg öster om Minneshallen och hade en skulptur av en grip med utbredda vingar över ingången. Handelsgatan tillsammans med Hemslöjdsgatan gick bakom Minneshallen, mellan Entrén till Handelsgatan och Byggnaden för handelshistoriska utställningen
- Näckrosdammen som finns kvar än idag anlades väster om Stora Gården.
- Idrottshallen öster om Näckrosdammen var en utställningshall om idrottsföreningar och en stor samling fanor.
- Byggnaden för navigationsväsendet
- Sjöfartshallen och Sjöfartsgården låg öster om Minneshallen och innehöll en utställning med bland annat fartygsmodeller. Exempelvis ett handelsfartyg från senare delen av 1400-talet och Kalmare Nyckel som var det ena skeppet i den första svenska expeditionen till Nya Sverige. Humanisten ligger idag påd enna plats.
- Bergbanans nedre station. Bergbanan var en bergbana på räls uppför berget till Fyrtornet. Den byggdes och drevs av företaget Nordströms linbanor. Fundamenten för Bergbanan finns ännu kvar.
- Hallen för konsthantverk och konstindustri väster om Sjöfartshallen ritades av arkitekten Hakon Ahlberg. Mellan de två byggnaderna fanns Bergbanans nedre station.
- Bengtas café
- Fyrtornet var en fyr i helformat uppe på Berget söder om Näckrosdammen. Bergbanan slutade vid fyrtornet. Grunden till fyrtornet finns kvar än idag.
- Barnens paradis i Landeriparken vid sidan av Johannebergs landeri. Där fanns Barnens vaktparad, Pepparkakshuset, Galoschgungan och Sago-Greta.
På Liseberg anlades ett nöjesfält, på Södra Burgårdens mark fanns hallarna för exportutställningen och på Excercisheden fanns lantbruks-, trädgårds- och luftfartsutställningarna. Nöjesfältet blev kvar på Lisebergs område och det är i princip en enda stor stadsdel i sig själv.
Ett urval av byggnader och åkattraktioner som byggdes till jubileumsutställningen:
- Kongresshallen – totalförstördes i en brand 9 oktober 1973
- Spegeldammen
- Lisebergs Wärdshus
- Tivoli-restauranten
- Stora dansbanan
- Lillköping eller Lilleputtar stad
- Flygkarusellen
- Galoppen
- Berg- och dalbanan
- Lustiga huset
- Hasselblads restaurant
- Fröåsa handpappersbruk, som inköptes från Småland och återuppfördes på Lisebergsområdet. Det monterades ned omkring 1950 och återuppfördes i Virserums hembygdspark.
- Tanagra teater kallade sig för världens minsta teaterscen och hade dagliga föreställningar. Den låg vid Lisebergs södra ände, alldeles öster om dagens Flumeride
- Utställningsteatern ritades av Arvid Bjerke – gjordes om till Cabarethallen och där bjöds bland annat på två veckors gästspel av Ernst Rolf. Cabarethallen revs 1966.
Exportutställningen område i det som är stadsdelen Heden blev därefter platsen för Svenska Mässan och Kommunala mellanskolan (Burgården) medan Excercisheden, också det i stadsdelen Heden, blev en stor öppen plats för idrott, militärövningar med mera. Långt senare byggdes Scandinavium också på det tidigare exportutställningsområdet. För att bygga Exportutställningen fick bl.a. Walhalla IP som ägdes av Örgryte IS (ÖIS) rivas.
På Exportutställningens område visades västsvensk industri och nationella företag som hade exportinriktad produktion. Exportutställningen med Exportgården låg på ett ungefär där Svenska Mässan ligger idag och var i sin tur indelad i Järngården, Stengården och Trädgården.
- Järngården
- Exporthallen
- Pripps restaurang låg på ena långsidan av Exportgården.
- Hallen för metallmanufaktur, textilindustri, gummi- och lädervaror o.s.v. låg på andra långsidan av Exportgården
- Stora maskinhallen
- Stengården
- Hallen för sten-, cement-, ler- och glasindustri
- Trägården
- Hallen för skogsbruk samt trä-, pappers- och grafisk industri
Lantbruksutställningen eller Lantbruksmötet som det också hette invigdes av kung Gustaf V den 19 juni 1923. Trädgårdsutställningen invigdes den 12 augusti. På Exercisheden fanns också en del av Internationella Luftfartsutställningen, den andra delen fanns ute på Torslanda flygfält. Bussar avgick från Gustaf Adolfs Torg till flyguppvisningen ute vid flygfältet.
Delar av texten från Wikipedia. Andra källor: Brodin m.fl., Göteborgsutställningen 1923, 2006
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.