Runt Götaplatsen

På mark som tidigare arrenderades av innehavarna av Lorensbergs landeri och Lyckans landeri byggdes i början av 1900-talet ett antal offentliga byggnader kring den monumentalt anlagda Götaplatsen i stadsdelen Lorensberg.

Götaplatsen 1916. Lorensbergs värdshus mitt i bil inne i dungen och Lorensbergsteatern till höger.

Först att byggas var Konstmuseet, Konsthallen samt anslutande terrasser och trappor i kvarteren Öresten och Grävsnäs. Det stod färdigt till Jubileumsutställningen 1923. Stadsteatern i kvarteret Hörningsholm invigdes 1934 och Konserthuset i kvarteret Årnäs 1935. Från början var kvarteret Årnäs sannolikt en del av kvarteret Öresten. Flickläroverket i kvarteret Tullgarn stod färdigt 1934. Innan dess upptogs dessa områden (Tullgarn, Hörningsholm och Årnäs) av byggnader med koppling till Jubileumsutställningen.

1923 under jubileumsutställningen. Till vänster utställningsentrén, bildens mitt det nybyggda Konstmuseet och till höger Konsthallen och utställningslokaler.
Konstmuseet, Konsthallen och kvarstående byggnad från Jubileumsutställningen 1923. Året är 1931.

En del av byggnaderna runt Götaplatsen ligger i kvarteret Stenhammar (Stadsbiblioteket) och kvarteret Torpa (Götapalatset).

Stadsteatern sedd från Konstmuseets trappa. Slutet av 1930-talet eller början av 1940-talet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.