Götaverkens VD Hugo Hammar ville att Götaverken skulle starta en byggnadsförening med anledning av den stora bostadsbristen i Göteborg. Götaverkens byggnadsförening bildades på hans initiativ den tolfte juli 1916.
Ritningsförslag till bostadshus utarbetades av Ernst Krüger och direktör Hugo Heyman ordnade med penninglån och förberedde inköp av tomter och byggnadsmaterial. Byggmästare J.A. Wångstedt ledde sedan uppförandet av ett bostadskvarter med landshövdingehus (kvarteret Slåtterkarlen). I januari 1918 var husen inflyttningsklara vid Inlandsgatan i Rambergsstaden.
1944 utökades kvarteret med två tvåvånings lamellhus av trä. Landshövdingehusen revs 1993 och ett av trähusen har klätts in med plåt.
1918 byggde också AB Götaverken i egen regi en byggnad med ungkarlslägenheter, Hotell Gothia i Hisingstad, nuvarande Lundbyvassen. Byggnaden uppfördes i direkt anslutning till varvsområdet och innehöll ett stort antal hotellrum för arbetare samt även våningar för vissa arbetsbefäl. I hotellet fanns också matsalar med lunchservering till självkostnadspris för arbetare och tjänstemän. En poliklinik inrättades också i denna fastighet år 1928. Fastigheten finns kvar än i dag på det gamla varvsområdet och går under benämningen Gothiahuset.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.