Villa Höglund

Villa Höglund på Viktor Rydbergsgatan 24 i Lorensbergs villastad ritades av arkitekt Björner Hedlund och uppfördes 1931 för direktör Linus Höglunds räkning. Sen 1950-talet är det Göteborgs universitet som disponerar lokalerna för Iberoamerikanska institutet. Störst förändringar i huset skedde på 1990-talet då en hiss installerades och delar av planlösningen förändrades.

Byggnaden är uppförd i två våningar med källare och inredd vind. Villa Höglund är klassicistisk i sitt uttryck med funktionalistiska inslag. Fasaden med rött tegel har burspråk, takfot med tandsnittsfris och naturstensdetaljer. Den pagodliknande takformen är belagd med rött tegel. I huset finns flera välbevarade rum med bevarade stuckaturer, spegeldörrar och blyspröjsade fönster. Huset är idag statligt byggnadsminne.

Text från Wikipedia

PS. På kartan från 1921 finns ett hus på denna tomt utritat. Antingen har de ritat ut ett kommande hus eller så fanns det ett annat hus på platsen då

2 svar på ”Villa Höglund”

  1. Verkligen rolig läsning… jag är brorsbarn till Linus Höglunds fru, Agda Warberg o vistades i bland i villan Viktor Rydbergsgatan 24 som barn ! Det hände att vi var o såg Kung Gustav V spela tennis, min bror Lennart var tom bollkalle (vilken ära !!)
    .. ja de va tider de !!
    Carlhugo Warberg

  2. Hej igen, korrigering är på sin plats, Jag har blandat ihop, Linus Höglund med fru Agda o söner hade även en villa på Särö, det var förstås där det där med kung Gustavs tennis utspelade sig o inte i samband med besök på Viktor Rydbergsggatan.
    Carlhugo Warberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.