Huke

Huke (även Hukö),  i av Tuve socken söder om Holm säteri och väster om Norum är känt sen 1500-talet och var skattegård fram till 1691. Åren 1666-1681 dock frälse i vice guvernör Wilhelm Jernskölds händer. Indrogs sistnämnda år till kronan (staten) och tilldelades Fortifikationsstaten varvid det blev boställe för officerare.

År 1686 bodde kommendanten och översten David Lydinghielm på gården. Han dog 1694 och därefter tycks det ha blivit boställe för komministern i Lundby och Tuve församlingar. Den präst som sist brukade lönebostället som egen gård var komminister Olof Brorsson mellan åren 1879 och 1917. Därefter utarrenderat av länsstyrelsen och domkapitlet men räntan användes då fortfarande till kyrkliga ändamål. Området är än idag huvudsakligen jordbruksmark.

De nuvarande gårdsbyggnaderna är uppförda i slutet av 1800-talet. Gården omfattar ett bostadshus på dubbel bredd, en stor vinkelbyggd ladugård och några mindre ekonomibyggnader. Bostadshuset är delvis ombyggt med nya fönster men har en välbevarad glasad veranda. Ekonomibyggnadernas fasader är rödfärgade och ett par tak har traditionell tegeltäckning.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.