Kättilsröd

Kättilsröds gård i Tuve socken tycks ursprungligen ha varit kyrkojord på 1500-talet och sen tillhörande marken Tuve Stom (Stommen) som skattejord. Kyrkojord på 1500-talet. Tyck ha varit öde på 1700-talet och i början av 1800-talet. Från 1800-talet omtalat som eget hemman och 1825 upptagen som kronojord, från 1832 skattlagd. Skattegård från 1862. 1896 verkar gården ha varit uppdelad i två delar.

Kättilsröd 1896

Kättilsröd 1896

Idag är det en av få kvarvarande gårdar i Tuve socken och ägs av 4H-rörelsen. 4H är en ideell barn- och ungdomsorganisation som är politiskt och religiöst obunden. 4H finns i ett 80-tal länder världen över. Organisationen startade i USA 1902 med syfte att utbilda ungdomar i moderna jordbrukstekniker. Till Sverige kom 4H 1918. På gården finns en mängd aktiviteter för barn och ungdomar. Gården arbetar också med att bevara gamla svenska lantraser vilket är djur som är speciellt anpassade för vår miljö. Bland annat har de gutefår och jämtgetter. Gården bedriver också uppfödning av nötboskap för köttproduktion.

Kättilsröd

Kättilsröd

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.