Rambergskvarteret

På södra sidan av Ramberget nedanför stupet växte det redan i slutet på 1800-talet upp en kåkstadsbebyggelse på vad om verkar ha varit arrenderad mark. Kvarteret fick namnet Arrendetorp efter att det blivit en del av Göteborg.

Detta skedde framförallt på Andersgårdens mark så vi kan nog utgå från Andersgården hade ägare som var i behövs av pengar på ett sätt många många andra markägare i Lundby inte hade. Även på Smedjegårdens marker mellan Rambergsvägen (senare Gamla Rambergsvägen) och Rambergets stup växt det senare upp kåkar av lite olika slag och beskaffenhet. Bebyggelsen längs med Rambergets södra sidan ansåg vara en del av Rambergsstaden och kallades ofta för Rambergskvarteret. 1918 såldes Andersgården till ägarna av Smedjegården. Fram till 1918 ägdes Andersgården av den släkt som tog sig namnet Anderberg från vilken bland annat författaren Bengt Anderberg kom.

Rambergskvarteret 1901

Rambergskvarteret 1901

Rambergskvarteret och Lundby kyrkby 1906

Rambergskvarteret och Lundby kyrkby 1906

Rambergskvarteret 1921

Rambergskvarteret 1921

Rambergskvarteret 1921

Rambergskvarteret 1921. Den biten i högerkanten som inte syns på den tidigare bilden.

Karta ur Göteborgs stad bevarandeprogram som trycktes 1999.

Karta ur Göteborgs stad bevarandeprogram som trycktes 1999. Husen i den västra delen av området är borta medan de äldre husen i den östra delen fortfarande finns kvar.

Fram till 1970-talet fanns i stort sett alla hus i den östliga delen av kvarteret kvar såväl som de flesta i den västra delen. Därefter har de försvunnit allteftersom. På 1990-talet tycks alla hus i östligaste delen såväl som i den västra delen av Rambergskvarteret ha varit borta och idag finns cirka 5 hus kvar, de andra har ersatts av industribyggnader eller inget alls.

Rambergskvarteret

Rambergskvarteret. Herkulesgatan och Gamla Rambergsvägen

Rambergskvarteret

Rambergskvarteret. 1954?

Rambergskvarteret 1955

Rambergskvarteret 1955. Bild: Hjalmar Wijk. Licens: CC-BY-NC-ND

1922. Bild: Otto Thulin. Licens: CC-BY-NC-ND

2 svar på ”Rambergskvarteret”

  1. Hej! Hur mycket känner du till om Getrud Rambo och födelsegården? Jag har en DNA-kusin från Texas som kommer på besök nu i juni. Hans förfader Anders Bengtsson från Lilla Edet gifte sig med den 18-årige Gertrud Rambo, dotter till Peter Gunnarsson Rambo and Brita Matsdotter. Det hade varit trevligt att kunna visa honom var har har sina rötter ifrån. Bästa hälsningar Göran Bengtsson, Varberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.