Scott & Gordon

John Scott* kom sannolikt till Göteborg som flykting efter slaget vid Culloden 1746. Han fängslades efter slaget men lyckades rymma och tog sig till Göteborg. 1756 fick han burskap som handlande i Göteborg och grundade firman Scott & Co. Som det verkar ihop med en man med efternamnet Fraser. Firman kallas i skotska handlingar från den aktuella tiden för Scott & FraserDen John Scott det handlar om kom från Montrose och slogs i Ogilvys regemente vid Culloden. Andra från samma regemente som flydde till Göteborg, i deras fall via Norge, var Lord Ogilvy, William Campbell, Robert Fletcher, David Gardyne, James Ogilvy, Thomas Blair, Thomas och David Fotheringham, Hunter of Burnside, Alexander Johnston, Henry Patullo och Bartholomew Sandilands.

Firman Scott & Co var stor köpare av ostindiska varor på Ostindiska Kompaniets auktioner i slutet av 1750-talet och början av 1760-talet.

John Scott (1741-81) som är upptagen som medlem i Royal Bachelors Club var troligen en son till den ovan nämnde då han av Albert Cederblad i Skisserade skildringar af Sveriges andra stad kallas John Scott Junior. Han blev medlem i Royal Bachelors Club samtidigt som John Fraser vilket väl troligen är son till den man som var delägare i Scott & Co, Charles Fraser. Den senare var också en flykting som kom till Göteborg efter slaget vid Culloden.

RBC-medlemmen John Scott hade en son vid namn David Scott (1776-1846) som var grundare av firman Scott & Gordon ihop med William Gordon (1781-1846). Denna firma var under många år en av de större redarna i Göteborg.

Denne William Gordon var med stor sannolikhet fadern till Isobel Gordon som var gift med Edvard Dickson. Även här finns vad som kanske är felaktiga uppgifter om att en William Gordon (1784-1838) skulle vara hennes far. Han uppges ha varit affärsman i Montrose, men födelse- och dödsuppgifterna om honom verkar osäkra då det är samma som för en annan William Gordon, en vice-amiral. William Gordon i Göteborg var son till Patrik (Patrick) Gordon och Inga Maria Holmberg. Han kan mycket väl ha bott i Montrose när Isobel Gordon föddes och vara identisk med den ovan nämnde affärsmannen, som då måste ha felaktiga födelse- och dödsuppgifter. Patrik Gordon var väl sannolikt son en flykting efter Culloden.

*Enligt Linus Askenfelt, Auktioner på Svenska Ostindiska Compagniets laster 1748 och 1758 – varor, värden och köpare, Forum Navale nr 73-2017, bör det handla om John Scott of Melby, men det är helt klart fel, han dog 1764 i Skottland och var född 1737, dvs han skulle varit 9 år gammal vid när slaget ägde rum.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.