Kvarteret Generalen

Kvarteret Generalen, Mellangatan-Södra Allégatan-Västra Skansgatan-Haga Östergata, bebyggdes 1866 med ett barnsjukhus. Arkitekt var Frans Jacob Heilborn. Antalet platser utökades – inom byggnaden – 1867 till 24 och till 40 under 1880-talet.  Huvudman var en fond som donerats av David Carnegie.

Barnsjukhuset i Haga

Barnsjukhuset i Haga

Sjukhuset övertogs av staden den 9 december 1869 och en styrelse tillsattes. Charles Dickson blev dess första ordförande, och efterträddes 1881 av G. Billqvist. Ett reglemente sattes upp: ”Sjukhusets ändamål är, att i den mån utrymme och tillgångar medgiva, lämna kostnadsfri vård åt mellan 2 och 10 år gamla sjuka barn av fattiga föräldrar, tillhörande Göteborgs kommun”. Från 1897 fick sjukhuset bidrag från staden, det första utgick med 6 000 kronor.  Byggnaden revs i slutet av 1900-talets första årtionde.

1872

1872. Barnsjukhuset i andra kvarteret längs Södra Allégatan öster om Järntorget.

1910 uppfördes istället fyra bostadshus av sten med 4–6 våningar enligt ritningar av arkitekterna Ivar Tengbom och Ernst Torulf. I nordvästra hörnet av kvarteret, Södra Allégatan/Mellangatan byggdes en lokal för biograf och 1911 öppnades biografen Biorama. Idag är det en teater i den tidigare biolokalen. I sydvästra hörnet ligger sen 1970-talet en av Göteborgs äldsta existerande kinesrestauranger, Tai Shanghai, på 1980-talet ett populärt tillhåll för bohemer och andra invånare i Haga med omnejd.

Kvarteret Generalen

Kvarteret Generalen, hörnet Västra Skansgatan/Södra Allégatan. Bild: Vogler Licens: CC BY-SA 4.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.