Kvarteret Redaren

Kvarteret mellan Verkstadsgatan och Bryggaregatan samt Stora Badhusgatan och Skeppsbron bebyggdes tidigt med affärs- och lagerhus i sten varav ett eller möjligtvis alla ägdes av köpmannen Eduard Delbanco. Familjen Delbanco ägde ett oljeslageri i Mölndal och huset i kvarteret Redaren byggdes som en lageranläggning för företagets linoljeprodukter.

I slutet av 1800-talet revs delar Delbancos anläggning och istället byggdes nya kontorshus i kvarteret. 1911 byggdes det hus som idag kallas Kinesiska Muren efter Sveriges första kinesrestaurang som låg i huset mellan 1959 och 2016. På 1980-talet och 1990-talet revs resten av husen i kvarteret.

Kvarteret Redaren 1880

Kvarteret Redaren 1880. Bild: Axel Lindahl

Kvarteret Redaren 1987

Kvarteret Redaren 1987. Bild: Staffan Westergren Licens: CC-BY-NC-ND

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.