Göteborgs Handelsbank

Göteborgs Handelsbank grundades 1897 i samarbete med Stockholms Handelsbank. Initiativtagare var ett konsortium bestående av G.D. Kennedy som blev ordförande i den nya banken, Aug. Koch, Fr. Berndtson, E.E. Hagelqvist, Christian Röhss och Charles Bergström (VD).

1906 övertogs Jönköpings Handelsbank varvid bankens omslutning ökade kraftigt. 1915 flyttade banken in i en ny kontorsbyggnad på Skeppsbron 4. G.D Kennedy efterträddes 1916 av Gustaf Boman som ordförande.

1919 fusionerades banken med Industribanken och därefter bytte banken namn till Nordiska Handelsbanken. På 1920-talet fick banken ekonomiska problem på grund av allt för stor kreditgivning i den spekulativt inriktade Industribankan åren innan fusionen. En rekonstruktion av banken genomfördes 1925 varvid större delen av aktiekapitalet avskrevs. Namnet på den rekonstruerade banken blev Göteborgs Handelsbank.

Styrelseordförande i den nya banken blev F. Bergenholtz och VD blev R. Trägårdh. På 1930-talet hamnade banken ånyo i problem varefter den från 1935 kontrollerades av staten. Carl Emil Svensson blev direktör i banken. 1949 likvideras Göteborgs Handelsbank av staten trots att banken nu var en lönsam och solid verksamhet. Huvuddelen av kontoren såldes till Skandinaviska Banken men en mindre del övertogs av statliga Jordbrukarbanken, från 1951 Sveriges Kreditbank.

Källa: Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.