Göteborgs Handelsinstitut Läroverksgatan

Den 11 januari 1882 fick Göteborgs Handelsinstitut ett eget hus, avsett för 100 elever. Byggnaden ritades av arkitekten Adrian C. Peterson och uppfördes 1881. Den nya byggnaden låg vid Läroverksgatan i kvarteret Spruthuset och där ligger den ännu.  Därefter har byggnaden bland annat använts av Göteborgs Arbetares Folkhögskola och så småningom för vanlig skola. Byggnaden från 1881 inrymmer idag Gustaviskolan.

Göteborgs Handelsinstitut

Göteborgs Handelsinstitut, litografi av Otto August Mankell.

2 svar på ”Göteborgs Handelsinstitut Läroverksgatan”

  1. Anders Svensson: Denna byggnad är ju gamla byggnaden för Handelshögskolan – som flyttade in där efter att Handelsinstitutet flyttat till Viktor Rydbergsgatan 14/Läraregatan.
    Jag har hört historien om de två konkurrerande, Handelsinstitutet och Handelshögskolan, från en man som var lärare vid bägge skolorna. På Wikipedia tycks man ha blandat ihop Handelsinstitutet med Handelshögskolan vad gäller äldre tider. Det ser ut som att Handelsinstitutet utgjorde Handelshögskolans ursprung, men så var det inte. I äldre tider var f.ö. Handelsinstitutet den resursrika av dem, men när Handelshögskolan år 1923 blev statligt ackrediterad började dess framgång. Handelsinstitutet blev så småningom kommunalt och ”dog ut” under 1950-talet, om jag minns den gamle läraren rätt. Kommunen var inte rätt instans att bevara och utveckla institutet. Läraren träffade jag på 90-talet, var hemma hos honom på Arkivgatan flera gånger, han blev nästan 100 år, klar och pigg in i det sista.

    1. Tack för kommentaren. Först var det Göteborg handelsinstitut som låg i byggnaden som byggdes för deras räkning. 1915 flyttade Handelsinstitutet ut och 1923 fick den nybildade Handelshögskolan flytta in i lokalerna. Handelsinstitutet kommunaliserades 1966 och blev Levgrenska gymnasiet. Jag kommer att editera och uppgradera texten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.