Skandinaviska Bankens hus

Huset på Västra Hamngatan 6 (hörnet Västra Hamngatan/Drottninggatan) som uppfördes i två etapper på 1880 och 1900-talen ritades av Axel Kumlien och Hjalmar Kumlien för Skandinaviska Kredit AB som köpte tomten år 1882. Banken flyttade in 1885 men huset var inte färdigbyggt förrän 1905.

Banken som vid denna tid hette Skandinaviska Banken lämnade huset år 1983.

1975 startade Antikhallarna sin verksamhet i huset.  1986 grundförstärktes fastigheten, vilket innebar att företagare temporärt fick flytta till andra lokaler under arbetet. Bl.a. genomfördes pålningar och järnbalkar lades under bärande väggar och under pelare. Grundförstärkningen var nödvändig pga sättningar i marken.

2012 blev en renovering och ombyggnad av Antikhallarna klar som bl.a. innebar att Antikhallarna har fått en ny  egen ingång på hörnet Västra Hamngatan och Drottninggatan samt ett nytt kafé.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.