Tingstads Trävaru AB

Tingstads Trävaru AB grundades 1897 av A. Edwin Ohlsson (1866-1956). Bolaget anlade en ångsåg och ett hyvleri vid Tingstad i Göteborg. 1903 köpte företaget Åryds bruksegendom i södra Småland för att säkra tillgången till råvaror.  Samma år brann anläggningen vid Tingstad ner. Den återuppbyggdes dock omedelbart.

1905 sålde företaget brädgården ångsågen och hyvleriet i Tingstad till Trävaru AB Dalarne och istället blev bolaget en stor delägare i Trävaru AB Dalarne. I jakten på råvaror inköpte Tingstads-bolaget 1905 också majoriteten i AB Rämen-Liljendahl av den Kjellbergska familjen. 1912 övergick detta bolag i Billeruds ägo.

Tingstads Trävaru AB bytte år 1919 namn till Åryd Bruk AB. År 1939 blev AB Åry Manufakturverk moderbolag istället för det äldre Åryd bruk AB. Åryd Bruk såldes till Skogssällskapet 1956.

3 svar på ”Tingstads Trävaru AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.