A. Braathen

A. Braathen föddes 1852 i Drammen och började vid unga år att arbeta i trävarubranschen i Fredrikstad och blev vid 22 års ålder disponent för en ångsåg därstädes. Han flyttade till Karlstad 1878 där han drev en egen trävaru- och agenturverksamhet och var disponent för Karlstads Ångsågsbolag.

Han var också ledamot av stadsfullmäktige i Karlstad, styrelseledamot i gasverks-och vattenledningsstyrelsen samt ordf. i hamnstyrelsen. År 1889 började han arbeta på bildandet av ett trävarubolag med verksamhet i Dalarna och med utskeppning över Göteborg. 1892 bildades Trävaru AB Dalarne på hans initiativ och 1893 flyttade han till Göteborg för att överta ledningen för bolaget på huvudkontoret som placerats i Göteborg.

Närmaste man vid huvudkontoret var kontorschefen Thomas Övergaard, svåger till A. Braathen. Från bolagets stiftande tog han tagit verksam del i dess utveckling. Övergaard föddes i Norge 1859 och fick sin första utbildning i trävarubranschen i Fredrikstad precis som svågern. Vistades många år i utlandet varav två år i England och Belgien samt fem år i Australien som ombud för en norsk hyvlerifirma innan han tog anställning på Trävaru AB Dalarne i Göteborg.

A. Braathen dog 1905.

Andra källor: Artur Attman, Göteborgs stadsfullmäktige  1863-1962, 1963

Ett svar på ”A. Braathen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.