Det första större huset vid torget uppfördes i 1870-talets senare del av fabrikören F. O. Strömman. Det väldiga gula tegelhuset, som dominerar torgets norra sida vid Första Långgatan, betraktades på sin tid som ett verkligt palats, och det var inte utan att man ansåg husbygget vara ett ganska vågat företag. Byggherren var förövrigt en i staden mycket känd man, bl. a. som en av grundläggarna av den stora snickerifabrik, vilken
äges av Aktiebolaget Strömman & Larsson.
Några uppgifter om denne man kunna kanske intressera. Född i Marstrand den 10 december 1827 var han tidigt tvungen att själv bryta sig en bana och kom i unga år till Göteborg, där han ingick i Göta Artilleriregemente och efter några år avancerade till sergeant. Som frivillig deltog han i danska kriget 1848, men vid återkomsten till fosterlandet tog hans håg för praktiska sysselsättningar ut sin rätt, och sedan han en tid varit underordnad tjänsteman vid ett av Göteborgs allmänna verk, satte han upp en stenaffär, vilken han drev med rätt mycken framgång.
Den medfödda viljekraften och verksamhetslusten drev honom emellertid att söka nya verksamhetsfält, och sedan han funnit en energisk kompanjon i herr O. F. Larsson, bildade de gemensamt handelsbolaget Strömman & Larsson, vars affärsverksamhet kulminerade i anläggningen av den ovannämnda träförädlingsfabriken. Såsom yrkesidkare var F. O. Strömman en driftig och praktisk man. Han hyllade den principen, att arbetarne i fabriken skulle erhålla årlig andel i nettoavkastningen, varigenom verket erhöll en stam av skickliga och trofasta arbetare.
Länge stod han emellertid ej i spetsen för fabriken. År 1873, då företaget omorganiserades, avgick han och uppsatte en träförädlingsfabrik i mindre skala vid Sänkverket i Masthugget, intill det hus, han byggt.
F. O. Strömman var en i vida kretsar populär man. Hans intresse för allmänna angelägenheter fick många tillfällen att verka, bl. a. uti den vittomfattande skarpskytterörelsen, åt vilken han hängav sig med liv och lust och vars själ och ekonomiska stöd han i många avseenden var. Förövrigt verkade han i stadsfullmäktige, i Fattigvårdens och Folkbankens styrelser samt i Inkvarteringskommissionen. Mest populär var han emellertid bland de kroppsarbetande klasserna, en popularitet vunnen genom hans goda hjärta och välvilliga väsen. Som arbetarvän medverkade han vid
Göteborgs Arbetareförenings bildande och hade en ej oväsentlig del i den framgång, föreningen vann under sitt första skede.
Fabrikör F. O. Strömman avled den 6 mars 1886.
2 svar på ”F. O. Strömman”