Jacob Feigel

Jacob Feigel var bl.a. stadsbyggmästare i Göteborg. Som sådan var han delägare i en lång rad olika ekonomiska verksamheter. Hans fru hade troligen förnamnet Maria.

Från 1690-talet var han delägare i en hästdriven kvarn vid Ekelundsgatan i Göteborg tillsammans med borgmästare Håkan Ekman och handelsman Sven Pihl: Jacob Feigel köpte efter en tid ut Håkan Ekman men 1706 hade amiralitetsbyggmästare Nicolaus Möller köpt bägges andelar i hästkvarnen. Möller och Feigel arrenderade från den 9.12.1701 till 1704 också slusskvarnen i närheten av Drottningporten. Från 1707 var Feigel ensam arrendator efter att han sålt sin andel av hästkvarnen till Möller. Feigel var inte bara engagerad i kvarnbyggen och kvarnverksamhet i Göteborg utan också i andra städer som exempelvis Strömstad där han år 1730 byggde en kvarn.

1715 anlade han också en oljestamp i den stadsdel som idag kallas Stampen efter just denna oljestamp. En oljestamp var om jag förstått det rätt en anläggning för att pressa olja ur växter. Stadsdelen kan dock också vara uppkallad efter den klädstamp som David Amija och Hans Coopman anlade 1704 där fattighuset (idag Mariagården) senare hamnade.

Utöver kvarn- och industriverksamhet investerade Feigel också i kaperiverksamhet. Han var från borgensman för de som ägde kapargallioten Lilla Jägaren och var själv delägare tillsammans med Thore Otterbäck i en annan galliot med namnet Jägaren och från 1710 delägare i kaparfregatten Göta Lejon. Från den 6 mars 1711 var han också delägare i kapargallioten Packan tillsammans med Johan Ericsson. Från 1711 var även Lars Gathe delägare med 1/8 i Packan mot att delägarna i Packan blev ägare till 1/8 i kaparen Vinthunden.

Jacob Feigel ska också har varit den förste som föreslog att vatten från Kallebäcks källa skulle ledas in till dåvarande Göteborg. Han kom med sitt förslag år 1714 men det genomfördes aldrig.

Ett svar på ”Jacob Feigel”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.