Robert Lindhult

Claes Robert Lindhult (1821—86) fick efter sjuårig anställning hos D. Carnegie & Co burskap som handlande i Gbg 1848. Han grundade firman Robert Lindhult & Co. 1850 blev Lars Magnus Corin (1805-68) delägare i firman som då fick namnet Corin, Lindhult & Co. Firman var periodvis Göteborgs största havreexportör. Han var 1857 — 68 Lübecks konsul.

På 1850- och 1860-talet var exporten av havre betydande och det var den tredje största exportvaran från Göteborg med 10-15% av det totala exportvärdet på varor exporterade från staden. Havre exporterades främst till Storbritannien. Största konkurrenter till firman Corin, Lindhult & Co var de två firmorna Pineus, Mannheimer & Co samt Carl Sirenius.

1856 blev Robert Lindhult också delägare i Almedals Fabriker.

Under 1860-talet minskade firmans betydelse, 1864 blev grosshandlaren Jakob Hegardt delägare och 1866 lämnade Robert Lindhult firman. År 1868 gick den i konkurs varmed också följde en personlig konkurs för Robert Lindhult som hade stora fordringar på firman även efter att han lämnat den.

1870 startade han med en ny firma i havreexportbranschen och blev 1871 Göteborg största exportör av havre igen, Redan samma år gjorde han dock åter konkurs. Det fanns uppenbart ett spekulativt inslag i hans företagande med stor risktagning. Vid sin död 1886 var han utfattig och bodde hos sin äldsta syster som var gift med kyrkoherden Carl Gustaf Colliander.

3 svar på ”Robert Lindhult”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.