George Bellenden

George Bellenden (1718-1770) föddes troligen i Aberdeen i Skottland. Vilak som var hans föräldrar är inte känt. Han utbildade sig där till fältskär (läkare) och tjänstgjorde på tre ostindiefarare som fälstkär. 1742-44 var han 1:e fältskär på Drottningen av Swerige och 1745 var han det igen på den resa när skeppet förliste vid Shetland på utresan. 1746-47 var han 1:e fältskär på Cronprinsessan Lovisa Ulrica. Därefter blev han istället brittisk expedit (handlande utan burskap).

Bellenden var från 1747 gift med Sara Chambers (1724-85), dotter till John Chambers d.ä. (1695-1735) och Sara Pintzou (Pinkau) (-1740). Sara Chambers gifte om sig med Martin Törngren vid George Bellendens död. Paret Bellenden fick tre barn, Johan Wilhelm Bellenden (1751-1779), Sara Bellenden (1754-1811) och Maria Bellenden (1755-?)

Han fick burskap 1752 och grundade en firma ihop med Martin Törngren och Jonas Malm, George Bellenden & Co. Firman var en av sin tids största handelshus i Göteborg och inriktad främst på trävaruexport men ägde även silsalterier och trankokerier.

George Bellenden som hörde till de större köparna av te på Ostindiska Kompaniets auktioner var också verksam med smuggling av te till England vilket en stor del av de brittiska och skotska handelsmännen i Göteborg under Ostindiska kompaniets tid var.

Ett svar på ”George Bellenden”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.