Onsala herrgård

En fastighet i Onsala som från början uppfördes av Blanche Dickson, som också ägde Tjolöholm, år 1901. Den ärvdes därefter av hennes dotter Blanche Bonde som var gift med Carl Bonde. De gav huset till Göteborgs stad varvid ett konvalescenthem vid namn Meryt inrättades där.

Finansiering och förvaltning av hemmet stod Stiftelsen James F. Dicksons Minnesfond för då egendomen enligt gåvobrevet skulle förvaltas av samma styrelse, som enligt Blanche Dicksons testamente skall förvalta Minnesfonden. Efter att verksamheten vid Meryt lagts ner överfördes ägandet av fastigheterna i Onsala till minnesfonden. Stiftelsen James F. Dicksons minnesfond skapades genom testamente av Blanche Dickson.

Fastigheten i Onsala kallas idag Onsala herrgård och i egendomen bedrevs hotell- och konferensverksamhet under flera år. Ägare av egendomen genom diverse dotterbolag och intressebolag har ett tag varit företaget Tölö Bygg AB som ägs av Jan Tungebo. Enligt uppgifter ska de dock sälja anläggningen som istället kan komma att användas som flyktingförläggning.

Onsala herrgård

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.