Erik B:son Wijk

Erik WijkErik Bertilsson Wijk föddes 29 juni 1906 i Göteborg. Död 1980. Son till Bertil Wijk och Sigrid Carlson.  Gift med Kerstin Broström (1907-1994) åren 1930-50. De hade barnen Olof Wijk (1934-2006) och Virginia Wijk (1938-2002). Omgift 1952 med Margaret Holm, född Hutchinson-Kay (1919-94). Hon hade tidigare varit gift med en bror till Dan-Axel Broströms första fru, Ulla Holm. Dan-Axel Broström var bror till Kerstin Wijk-Broström.

Stud.ex. 25. Gbgs liandinst. 27. Stud. o. prakt, i Tyskl., Engl. o. Frankrike 27—30. Chef f. AB Svenska Telegrambyråns Gbgskont. 30—31; tj.m. hos AB Broströms Linjeagentur 32— 33. Styrelseledamot i AB Olof Wijk & Co och i AB Kristinedals fabriker. Verkst. dir. i AB Nordisk Resebureau i Gbg  33-46, och i Svenska Amerika Linjen (SAL) från 1950 till ?? (vice VD från 44 till 50. Styrelseledamot i bl a Rederi AB Sv Lloyd, Försäkrings AB Atlantica, Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB, Oceankompaniet AB, ABA, SAS, Park Avenue Hotel AB, Sveriges Ångfartygs Assuransförening. 1960 tvingades Erik Wijk på grund av en konflikt med Dan-Axel Broström och andra bort från styrelsen i Broströmskoncernen moderbolag Ångfartygs AB Tirfing där han suttit i 20 år. Han fortsatte dock som VD i SAL och styrelseledamot i Eriksbergs Mekaniska Verkstad.

Erik Wijks egen beskrivning av hur avsättningen gick till finns i hans sonson Erik Wijks bok om Olof Wijk, son till den förstnämnde och far till den sistnämnde. Boken heter Allt vi här drömma om. En mot den äldre  Erik Wijk mycket fientlig beskrivning finns i Algot Mattssons två böcker (som egentligen är två olika utgåvor av samma bok), Huset Broström och En dynastis uppgång och fall.

Läs också: Konsten att svälja sin stolthet av Mats Parner och GHT från 1966 om Kungsholm.

Andra källor: Tre generationer på sju hav, Broströms 1865-1965

3 svar på ”Erik B:son Wijk”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.