Carl Leopold Leffler

Carl Leopold Nicolaus Leffler, född 23 augusti 1854 i Göteborg, död 1926, var en svensk grosshandlare.

Han var son till grosshandlaren Leopold Leffler och Rosa Wahlberg. År 1878 gifte han sig med Hanna Delbanco, dotter till Eduard Delbanco och Mathilda Delbanco. De var föräldrar till Daga Leffler, Hakon Leffler och Edgar Leffler.

Leffler studerade vid Handelsinstitutet i Antwerpen mellan 1871-73 och ingick i firman Ekström & Leffler åren 1877-82 . Från 1882 delägare i oljeslagerifirman M E Delbanco i Mölndal i vilken han blev ensam innehavare 1896. Den expanderade under Carl L:s ledning starkt. 1916 slutade han vara verksam i firman Delbanco i samband med att denna fusionerade med G Sommelius & co:s oljeslageri i Nacka och Trollhätte oljeslageri. Det tre bolagen blev Svenska Oljeslageri AB (SOAB) med sonen Hakon Leffler (1887—1972) som VD.

Carl Leopold Leffler var 1910—23 styrelseordf i Gbgs sparbank.Det sistnämnda året lämnade Leffler affärsverksamheten och övergick till politiken. Han kom i fortsättningen att inneha flera styrelseuppdrag, exempelvis i vattenledningsverket, handelssocieteten, Göteborgs sparbank och Julius Lindströms stiftelse och Emely Dicksons stiftelse.

3 svar på ”Carl Leopold Leffler”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.