Göteborgs Arbetarebostads AB

Företag som bildades på initiativ av Oscar Ekman och Oscar Dickson år 1867. Redan innan bolaget var färdigbildat inköpte de två herrarna tillsammans med August Kobb ett område utanför stadsgränsen i söder. Området överläts därefter till staden som upplät det till byggande för Göteborgs Arbetarbostads AB. Området var Annedal och inkorporerades med Göteborg år 1872. Byggandet påbörjades 1873.  De uppläts åt arbetare mot en avbetalningsplan:

De större värderades före  kriget till 20,000 kr., de mindre till 8,500 kr. stycket.

Vid överlåtelsen av ett uppbyggt hus erlades genast 400 kr. och skulle  den tillträdande förbinda sig att under 20 år varje månad erlägga en viss  summa, som på samma gång var hyressumman för husets alla lägenheter.

Hyresmannen var skyldig att själv bebo en lägenhet i huset. De övriga lägenheterna fick han efter behag uthyra. Likväl bestämdes hyrans maximibelopp av bolagets styrelse, liksom hyresvärd var förbjuden att hyra ut till “löst eller vanfrejdat folk”. Likaledes fick ingen hyresgäst på stället “idka krog- eller värdshusrörelse”. Även ålåg hyresman att underhålla hus och tomt med därtill hörande brunnar, dränerings- och vattenledningsrör, stängsel och planteringar.

Brast hyresman i kontraktets fullgörande, kunde styrelsen förklara detta brutet och uppsäga honom, då han likväl fick tillbaka sin erlagda städja med 5 proc. årlig ränta. Denna ränta tillkom även varje hyresvärd å det månatligen inbetalda beloppet.

Hyresvärd ägde icke överlåta sina rättigheter på annan person. 1 händelse av dödsfall kunde styrelsen besluta, huruvida hustru eller bröstarvingar fingo inträda i avliden hyresvärds rättigheter. Däremot ägde hyresgästens fordringsägare ingen rätt till kontraktet, som i händelse konkurs var ovillkorligt hävt.

Följande hyror voro i början fastställda: för spisrum 10 kr., för 1 rum och kök 15 kr., för ett rum och kök å vind 11, 12, 16 kr., för 2 rum och kök 20—25 kr. och för 3 rum och kök å vind 16—21 kr.

Hugade spekulanter fingo insända ansökningar och bland dessa anställdes lottning, när huset var färdigt.

Vederbörande inom såväl Sparbankens som Arbetarbostadsaktiebolagets styrelser höllo emellertid starkt på att endast personer ur arbetareklassen skulle bli ägare av husen. Och för att belysa tillvägagångssättet vid husöverlåtelserna skall jag berätta en liten anekdot, vilken på samma gång är ett kulturdrag så gott som något från denna klassfördomarnas och klasskillnadens tid.

Alla husen, som låg längs med Haga Kyrkogata, Brunnsgatan och flera andra gator innehöll flera lägenheter. år 1889 hade en tredjedel av de 89 byggda husen redan övergått i de boendes egen ägo

Det enstaka huset på Brunnsgatan 14 i Annedal (7 kv. Persikan nr. 3) från 1876 byggdes också av Göteborgs Arbetarebostads AB. I detta hus finns nu föreningslokal för Gamla Annedalspojkar och bostadslägenheter inredda som museum. Byggnaden är ett fritt liggande ”parhus” som tidigare ingick i ett bostadskvarter med liknande hus. Det är i 2 våningar med sadeltak. Fasaderna är av rött tegel och har detaljer av gult tegel.

Brunnsgatan 14

Brunnsgatan 14

Göteborgs Arbetarebostads AB hade en när koppling till ett annat bostadsföretag som byggde åt arbetare. Det var Göteborgs sparbanks byggnadsfond i vars styrelse Olof Wijk, Eduard Delblanco och August Kobb satt. Göteborgs sparbanks byggnadsfond uppförde hus på Carl Grimbergsgatan i Annedal och det gjorde även Robert Dicksons stiftelse. Byggandsfondens hus finns kvar och de förväxlas ofta med de hus som byggdes av Göteborgs Arbetarbostads AB, av vilka de flesta inte finns kvar.

1878 köpte byggnadsfonden upp alla aktier i Göteborgs Arbetarbostads AB. 1910 likviderades detta bolag.

Ett svar på ”Göteborgs Arbetarebostads AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.