Ingrid Wallberg

Ingrid Wallberg

Ingrid Wallberg. Bilder: Slottsmöllans Fastighets AB

Ingrid Wallberg (1880-1965) växte upp i en förmögen familj vid Slottsmöllan i Halmstad, där familjen ägde textil- och tegelindustrier (Wallbergs Fabriks AB och Slottsmöllans tegelbruk). Hon bodde tillsammans med sina föräldrar Alfred Wilhelm och Lotten Wallberg och syskon på Villa Ekebo som fadern låtit bygga. Hon gick på Flickskolan i Halmstad och studerade sedan på Djursholms samskola i Stockholm.

1909 gifte hon sig med arkitekten Albert Lilienberg och flyttade till Stora Gårda i Örgryte. Lilienberg hade då arbete som förste stadsplaneingenjör i Göteborg och Wallberg började arbeta som hans medhjälpare samma år. 1913 deltog paret i en stadsplaneringstävling i Chicago och kom på tredje plats. Wallberg var länge engagerad i arbetarnas bostäder och lade tonvikten vid funktionalitet.

1926 skilde sig Wallberg och Lilienberg, varpå Wallberg åkte med sonen Björn Wallberg (1917-34) till sin ena syster i Paris. Systern Lotti Rääf var då tillsammans med Albert Jeanneret, bror till den franske modernistiska arkitekten Le Corbusier. 1928 gjorde Wallberg ett halvårs praktik på Le Corbusiers kontor. I Paris träffade Wallberg också Alfred Roth, en schweizisk arkitekt som flyttade med Wallberg tillbaka till Göteborg. Där startade de ett eget arkitektkontor i trädgårdsmästarbostaden på Stora Gårda som fick namnet R&W  och de inledde ett samarbete med HSB. Hon gifte sig med stadsläkaren Gösta Göthlin år 1929.

De skapade bostadshus för HSB men även villor. Parets idéer och byggplaner möttes ofta av hårt motstånd:

Meningen var att villan så småningom skulle bli paret Göthlin/Wallbergs hem, men då hade de inte gjort upp räkningen med grannarna i de välbeställda Örgrytekvarteren. Platt tak, fönsterband och fritt komponerade fasader uppskattades inte på gator där nationalromantisk jugend och klassicism stod sida vid sida. Nymodigheten med den öppna planlösningen var möjligen mindre provocerande. Efter många turer och överklaganden stoppades bygget.

[…]

Kontoret R&W fick nöja sig med andra projekt. I Masthugget och Örgryte, och dessutom ett uppmärksammat sommarhus i Kungsbackatrakten. Sedan Roths och Wallbergs arbeten presenterats av HSB på Stockholmsutställningen flyttade Roth hem till Schweiz där han sedermera kom att få en lång och framgångsrik arkitektbana. Ingrid Wallberg fortsatte att driva arkitektkontoret utan Roth och ritade bland annat tre anslående funkisvillor i Änggården. Ett område vars planering Albert Lilienberg tidigare medverkat i.

Huset på Prytzgatan kom till slut att byggas ändå. Några år senare tänkt. Wallberg drev arkitektkontoret fram till början av 40-talet då hennes far avled och hon flyttade till Halmstad för att leda familjeföretaget. I Halmstad fortsatte hon dock att även arbeta som arkitekt.

Roth/Wallbergs hus på Prytzgatan

Roth/Wallbergs hus på Prytzgatan

 

2 svar på ”Ingrid Wallberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.