Hedås (Stora Hedås)

Landeri i Göteborg som låg där Hedåsgatan nr 13 ligger idag. 12:e roten fastighet 87.På egendomen fanns en mangårdsbyggnad redan 1768. Omtalades först i samband med tobaksodling. Ägare i början av 1800-talet var vinhandlaren A.H. Evers som också var ägare av Lorensberg åren 1823-1827. Han anlade en vacker trädgård med fruktträd och blommor på Stora Hedås.

Hedås 1790

Hedås 1790

Efter A.H. Evers övertogs landeriet av Ferd. Körner som var verksam i Evers vinhandelsfirma och ägde den Bohmanska tobaksfirman. Enligt CRA Fredbergs Det gamla Göteborg  sträckte sig Hedås mark ända till den mark som tillhörde landeriet Rosengård. Det verkar dock som om det i slutet av 1800-talet uppfördes ytterligare ett antal egendomar, landerier, på avstyckningar från Hedås tidigare mark, Lilla Hedås., Rosengård, Milow-Dicksonska lantgården och Fredås.

Hedås med avstyckningar 1853

Hedås med avstyckningar 1853. AB är Dickson-Milowska lantgården, AC är Rosengård och C Lilla Hedås. B är Fredås.

Förutom avstyckningarna av större egendomar som de nämnda började ägarna av Hedås i likhet med ägarna av Södra Burgården också stycka av mindre tomter till mindre bemedlade:

Det hade vid 1800-talets mitt blivit en ökad tendens att innehavare av landerier som kantade infartsvägarna till staden avstyckade smärre tomter för bebyggande av mindre bemedlade intressenter på långsiktiga villkor mot arrendeavgift till den egentlige innehavaren. Inte minst var detta fallet vid Södra Vägen på mark tillhörig landerierna Hedås och Södra Burgården. För att stävja detta förfarande, vilket hotade att försvåra stadens tillgänglighet till mark för framtida utvidgning med nya stadsdelar på donationsjorden, hade Kungl. Maj:t 1856 förordnat att landerimark för att få bebyggas utöver landeriets eget behov och friköpas måste ha reglerats i enlighet med fastställd plan

Vid och kring Korsvägen uppstod därför ett kluster av hus som kom att kallas Vassnöden.

Stora Hedås, Lilla Hedås, Milow-Dicksonska, Rosengård och Fredås år 1860

Stora Hedås, Lilla Hedås, Milow-Dicksonska, Rosengård och Fredås år 1860

Stora Hedås 1875

Stora Hedås 1875. Teckning : Anders Hedenberg

Hedås inlöstes av Göteborgs stad på 1860-talet. Kring 1916 revs byggnaderna.

Stora Hedås, Lilla Hedås, Milow-Dicksonska, Rosengård och Fredås år 1890

Stora Hedås, Lilla Hedås, Milow-Dicksonska, Rosengård och Fredås år 1890

Innehavarlängd

Andra källor:


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 svar på ”Hedås (Stora Hedås)”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.