Mowld – handelsfamilj från Hull

William Mowld (-1779) var handlare i Hull samt ålderman, sheriff och borgmästare. Thomas Mowld (Mould) var handlare (faktor) i Göteborg i början av 1700-talet för familjen Mowlds handelshus. Han var den näst störste järnexportören i i staden år 1730 via sin firma Thomas Mould & Co. Sannolikt var de två bröder. Deras far hette förmodligen också William Mowld.

En William Mould blev borgmästare i Hull år 1698 och 1712, detta är fömodligen ovan nämnde fader. En annan William Mowld blev borgmästare år 1734 (sannolikt ovan nämnde borgmästare) och en Thomas Mowld 1764. Den sistnämnde är sannolikt inte identisk med den man som var faktor och handelsman i Göteborg.

I början av 1700-talet dominerade familjen Maister järnimporten från Sverige till Hull. Under andra halvan av 1700-talet togs denna position av firman Mowld & Williamsson. Sistnämnda firma köpte sannolikt en stor del av sitt stångjärn från göteborgsfirman John Hall & Co.

Dinah Mowld var gift med James Milnes (-1738) i dennes första äktenskap. Hon var dotter till en William Mowld.

Det är sannolikt inte så att Thomas Mowld är släkt med den skotska familjen Maule vars namn i bland stavas Mawld. Så jag har fel i tidigare spekulationer om att så kunde vara fallet. Maule var i flera generationer verksamma i Göteborg och det Ostindiska kompaniet.

3 svar på ”Mowld – handelsfamilj från Hull”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.