Kvarteret Kabyssen

Kvarteret Kabyssen, Kabyssgatan-Galateagatan-Såggatan, i Majornas 3:e rote, bebyggdes åren 1917–25 av Bostads AB Nutiden och Bostads AB Framtiden med fristående landshövdingehus. Arkitekt för det nordvästra hörnhuset var Carl (Karl) Severin Hansson och de övriga ritades av D. Blomqvist. För att kunna bygga landshövdingehusen revs ett par äldre småhus som var en del av Majbergets kåkstad.

Landshövdingehusen är vinkelbyggda och glest placerade kring ett gemensamt gårdsutrymme. De har tegeltäckta tak och enkla slätputsade bottenvåningar. De övre våningarna är klädda med stående panel och sparsamt utsmyckade bl a på burspråk och balkonger. Framför några av husen finns förträdgårdar.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.