Kvarteret Standaret

Kvarteret Standaret, Såggatan-Karl Johans torg-Klareborgsgatan-Ankargatan, i Majornas 3:e rote, bebyggdes åren 1922–23 för Bostads AB Nutiden efter ritningar av Arvid Fuhre. Kvarteret upptar hela södra sidan av Karl Johanstorget och arkitekturen är mycket väl anpassad till läget i stadsbilden.

Karl Johans torg med kvarteret Standaret i bakgrunden. Cirka 1925. Public domain.

Hela landshövdingehuset är symmetriskt uppbyggt med två kringbyggda gårdar och ett förhöjt mittparti med en passage som leder från torget till Standargatan via ett litet ”gaturum” omgivet av förträdgårdar. Byggnaden har brutna tegeltäckta sadeltak och fasaderna är utformade i klassicistisk stil. Träpanelen är nerdragen och täcker delvis stenvåningen. Lägenheterna i kvarteret moderniserades på 1970-talet. Vid en renovering åren 2010-2011 blev kvarteret känt i samband med byggfusk då den ansvariga byggfirman fifflat med fakturor och använt material som var sämre än det som överenskommits. Det fanns också misstankar om att anställda på det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder mutats.

Kvarteret Stanadret mot Karl Johans torg. Foto: Thomas Höjemo. Licens: CC BY 2.5

2 svar till “Kvarteret Standaret”

  1. Hej, mina föräldrar flyttade in på Standargatan när de gifte sig 1929. I ett gammalt familjealbum finns några bilder från lägenheten som visar ganska mörka tapeter och möbler. 1932 flyttade de till nybyggt landshövdingehus på Höglundsgatan, där jag växte upp.

  2. Skriver om min morfar Arvid Fuhre och Landshövdingehusen i Göteborg. Kanske har ni någon personutsaga eller foto som berättar om boendet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.