Explosionen på Samnanger

Fredagen den 14 maj 1971 inträffade en svår olycka i form av en kraftig explosion med efterföljande brand ombord på tankfartyget Samnanger i docka nr 4 på Eriksbergsvarvet. 10 personer omkom och 28 skadades. Totalt befann sig omkring 50 människor ombord på fartyget när explosionen inträffade. Många av dem räddades av kranföraren Ann Törnquist:

– Jag jobbade några hundra meter från fartyget med min 15-tonskran. Hann egentligen inte tänka efter utan körde så fort jag kunde till platsen.

Synen som mötte henne med döda och skadade som snabbt skulle föras till väntande ambulanser kan fortfarande plåga henne.

– Jag bara grät och hivade. Men jag hade bara en sak i huvudet, att försöka få upp de skadade så fort som möjligt ur eldinfernot i maskinrummet. Än i dag har jag svårt att läsa artiklar om händelsen och får fortfarande gåshud när jag berättar.

Explosionen skedde i maskinrummet men spred sig snabbt över hela fartyget. Orsaken var troligen att explosiva gaser fanns kvar i fartygets nedre utrymmen.

Olyckan på Samnanger är en av de värsta arbetsplatsolyckorna i svensk historia men är inte alls lika känt som en senare fartygsolycka samma år i Göteborg. Poona-explosionen. Författaren Aino Trosell har dock skrivit en bok, en roman, som handlar om olyckan. Titeln är kort och gott Samnanger.

Samnanger byggdes 1963 på Burmeister & Wains Maskin- og Skibsbyggeri i Köpenhamn för Westfal-Larsen & Co A/S i Bergen. Såldes 1973 till Vaboen Rederi A/S i Kristiansand och omdöpt till Herborg.

Fartyget såldes till K/S A/S Baldertank I (Parley Augustsson A/S) i Oslo år 1977. Då omdöpt till Balder Borg. Två år senare sålt till Thermi Shipping Co. Ltd, (Propontis U.K. Ltd) i Piraeus, Grekland varvid båten fick namnet Thracian Shirley. Återköpt av K/S A/S Baldertank I (Parley Augustsson A/S) i Oslo år 1981 och blev återigen Balder Borg. Direkt vidaresålt till Viraline Shipping Co. SA i Panama och fick återigen namnet Thracian Shirley.

Lades upp 1982 på redden i Piraeus och såldes 1983 till Lien Ho Hsing Steel Enterprise Corp i Kaohsiung, Taiwan, för upphuggning. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.