Eriksbergs sillsalteri och trankokeri

Eriksberg som anlades år 1776 ägdes till hälften det av Magnus Ahlrot. I likhet med Söhallen, Wettersvik, Kristineberg och Sandviken låg det på Sannegårdens marker. Det var ett av Göteborg större sillsalterier. Produktionen vid Eriksberg var stabil och låg kring 2 000 fat per år under hela tiden salteriet var igång. Trankokeriets produktion varierade lite mer med en topp på cirka 85 fat år 1790 och med en normalproduktion på omkring 20-30 fat under de flesta år.

År 1795 var Jacob Williamsson ägare av anläggningen.

Ungefärlig produktion av saltad sill, år, antal tunnor

1779, 1 800
1780, 1 100
1783, 2 100
1785, 1 800
1786, 1 900
1787, 2 000
1788, 2 000
1789, 2 300
1790, 2 000
1791, 2 000
1793, 2 400
1794, 1 000
1795, 2 400
1796, 2 500
1797, 2 300
1798, 200
1800, 1 900

Ungefärlig produktion av tran, år, antal fat

1779, 25
1780, 10
1783, 28
1785, 26
1786, 20
1787, 19
1788, 24
1789, 48
1790, 82
1791, 40
1793, 50
1794, 18
1795, 36
1796, 18
1797, 36
1798, 10
1800, 45

Eriksberg 1795. Karta: Brandförsäkringsverket

Andra källor:

  • Per Hallén, Handel och sjöfart under det stora sillfisket, i Unda Maris Årsbok 2004-2008, 2008
  • Johan Pettersson, Skärgårdsverken i Bohuslän: trankokerier och salterier under 1700-talets sillfiskeperiod, 1999.
  • Brandförsäkringsverkets kartarkiv
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.