Sillsalterier på Sannegårdens mark

Sannegården var den största gården i Lundby socken på Hisingen. Det var en statligt ägd gård och på gårdens marker arrenderades en del områden ut. På 1700-talet arrenderades det ut områden till sillsalterier.

Bland de sillsalterier som låg på Sannegårdens marker märks Eriksberg, Kristineberg, Nordviken (troligen samma som Sandviken), Wettersvik, Söhallen (oftast kallat Sörhallen).

Kristineberg omnämns i Ortnamnen i Göteborg och Bohuslän, del 2. och i Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige. Det existerade år 1797. 1813 köptes det nedlagda salteriet av Olof Wijk d.ä. som gjorde om det till en segelduksfabrik som 1822 var den största av sitt slag i Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.